Prvi svibanj predstavlja međunarodni praznik rada koji se slavi diljem svijeta. To je dan jedinstva, zajedništva i ponovnog rođenja, a obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede koji su održani u Chicagu 1. svibnja 1886. godine, kada je u sukobima s policijom poginulo više radnika, a petero je radnika osuđeno na smrt.
Zašto se na Praznik rada jede grah?
Grah se dijeli svim ljudima kao simbol radničkog jela. Kako je energetska vrijednost u 100 grama graha 333 kalorije, od čega je 60 posto ugljikohidrata, radnici i težaci su nakon jedne porcije graha bili spremni za dugotrajan i naporan posao.
Najviše su ga konzumirali siromašni pa je tako nazvan "sirotinjskom" hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama se tijekom Velike depresije poticala konzumacija graha zato što je bogat bjelančevinama i predstavlja odličnu zamjenu za meso.
Grah sa suhom slaninom ili suhim svinjskim rebrima
Naši stari su nekada uživali u jednostavnim jelima. Donosimo starinski recept za grah sa suhom slaninom ili suhim svinjskim rebrima.
Sastojci:
- 120 - 130 g graha
- 10 g brašna
- 10 g svježe mrkve
- 15 g svježeg crvenog luka
- 1 g sušene paprike
- 50 g suhe slanine ili 100 g suhih svinjskih rebara
- 10 - 15 g masti ili ulja
- 0,2 g paprike u prahu
- 0,1 g papra
- 0,02 g lovorovog lista
- 1 g svježeg češnjaka
- 1 g peršinovog lista
- soli po ukusu
Priprema:
Grah potopiti u hladnu vodu i potopljeni grah držati na hladnom mjestu te ostaviti tako jedan do tri sata. Zatim ocijediti vodu u kojoj je bio grah pa ga staviti u zdjelu, naliti hladnom vodom i pričekati da provri. Kuhati još 10 do 15 minuta, nakon čega treba ocijediti vodu pa naliti vrelom vodom, dodati polovicu sitno sjeckanog crvenog luka i ostaviti da se kuha uz povremeno dolijevanje tople vode. U polovicu vrele masnoće dodati ostatak sitno nasjeckanog crvenog luka i mrkvu nasjeckanu na sitnije kockice i sve zajedno pržiti da blago porumeni.
Kad je grah napola skuhan, dodati poprženi crveni luk i mrkvu, sušenu papriku prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list. Preostalu masnoću zagrijati, dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kada brašno porumeni, isključiti vatru i odmah dodati sitno sjeckani češnjak i papriku u prahu te sve dobro promiješati. Kada grah omekša, posoliti i popržiti s pripremljenom zaprškom uz stalno miješanje graha da se zaprška ne zgruda. Grah sa zaprškom kuhati još 20 do 30 minuta, nakon čega treba isključiti vatru, dodati papar, sitno nasjeckani peršinov list, probati okus i po potrebi dodati sol.
Priprema suhog svinjskog mesa: Oprana i očišćena svinjska rebra popržiti na vreloj masnoći. Nakon prženja treba ih staviti u lonac, naliti toplom vodom i kuhati dok meso ne omekša. Kada meso omekša, izvaditi ga i ravnomjerno narezati. Vodu u kojoj se kuhalo meso upotrijebiti za nalijevanje graha.
Grah se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz pohane šnicle, ćufte, dinstanu govedinu ili kuhano svinjsko meso.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Neslavni smo rekorderi. Hrana skuplja nego u EU: 'Krenulo s junetinom, prelilo se na teletinu, pa na svinjetinu'