Marinada je mješavina ulja, kiselina i začina koja se koristi za poboljšanje okusa, teksture i sočnosti piletine. Osim toga, pomaže u dodavanju okusa i suptilno dodaje arome začina i ostalih sastojaka.
Sjajnu marinadu za roštilj ne mora biti teško napraviti.
Najbolje marinade za meso za roštilj
Marinada je neizostavan dio ako pripremate bilo kakvu vrstu mesa, ribe ili povrća. Ako pripremite meso bez upotrebe marinade, meso može na kraju biti suho i sigurno neće biti jednako ukusno i sočno ako bi se prije pripreme mariniralo.
U marinadu uvijek ide obično ulje ili ako imate maslinovo uz ostale sastojke i začine po želji. Također možete dodati bilo koji začin koji može pustiti svoj okus ili aromu kada se uroni u obično ili maslinovo ulje. Začini mogu biti sol, papar, šećer, mljevena paprika, češnjak itd.
Postoji mnogo različitih načina za pripremu marinade, a u nastavku donosimo neke koje će vaše meso učiniti ukusnim i sočnim.
Klasična marinada za roštilj
Sjajnu marinadu za roštilj ne mora biti teško napraviti. Kako biste pripremili klasičnu marinadu za roštilj potrebno je samo pet minuta, a rezultat je fantastičan. Ova marinada za roštilj izvrstan je dodatak svakoj vrsti mesa na roštilju.
Sastojci potrebni da se pripremi klasična marinada za roštilj su:
- dva decilitra biljnog ulja
- decilitar kečapa
- dva režnja češnjaka
- četiri žlice jabučnog octa
- četiri žlice smeđeg šećera
- četiri žlice soja umaka
- malo čilija u prahu
Priprema:
Za klasičnu marinadu za roštilj sve sastojke stavite u veliku posudu i pomiješajte dok marinada ne poprimi jednoličnu konzistenciju.
Klasična marinada za roštilj već je gotova te je čuvajte u hladnjaku. Meso nije potrebno marinirati satima prije roštiljanja, već samo umočite u klasičnu marinadu za roštilj i stavite peći.
Marinada za roštilj sa senfom
Marinada omekšava i daje okus mesu za roštilj sa senfom tako da bude još ukusniji. Okus senfa u marinadi za roštilj sa senfom možete korigirati prema vašem ukusu, tako da - ako želite jači okus - dodajte više žlica senfa ili ako želite slabiji - dodajte manje nego što je navedeno.
Sastojci za marinadu za roštilj sa senfom:
- dvije žlice Worcestershire umaka
- pet žlica senfa
- žlica ulja
- žlica vinskog octa
- dvije žlice šećera
- žlica dimljene paprike
- tri zgnječena češnja češnjaka
Priprema:
Umutite sve sastojke za roštilj. Marinadu sa senfom i meso za roštilj stavite zajedno u zdjelu i miješajte sve dok se dobro ne sjedine.
Ako želite biti sigurniji, stavite meso i marinadu sa senfom u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti, zatim protresite dok meso ne bude ravnomjerno obloženo marinadom sa senfom. Ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta ako planirate ubrzo raditi roštilj uz pomoć marinade sa senfom.
Najbolje je ostaviti meso da se marinira u marinadi sa senfom preko noći kako bi meso upilo sve sastojke koji se nalaze u marinadi, pogotovo okus senfa. Kada se meso za roštilj u marinadi sa senfom izmarinira do kraja, možete ga peći po vašoj želji, meso će biti vrlo ukusno i sočno te će imati blagi, odnosno jaki okus senfa, ovisno o količini senfa koju ste koristili.
Marinada za roštilj s pivom
Tajna u dobrom roštilju je u pripremi marinade za roštilj. Jedna od popularnijih marinada za roštilje je sa pivom. Kako napraviti marinadu za roštilj sa pivom?
Sastojci za marinadu za roštilj sa pivom:
- 50 mililitara maslinovog ulja
- jedan luk
- jedan češanj češnjaka, zdrobljen
- dvije čaše piva
- šest žlica limunovog soka
- 200 mililitara umaka za roštilj
- jedna žlica soli
Priprema:
Sve sastojke pomiješajte u plastičnoj posudi. Miješajte ih sve dok se sastojci ne spoje u potpunosti.
Marinadu sa pivom stavite u hladnjak kako bi se odmorila i ohladila na nekoliko sati. Prije pečenja mesa na roštilju, meso marinirajte u marinadi s pivom nekoliko sati ili premažite marinadom tijekom pečenja.
Marinada za najsočniju piletinu
Težite najsočnijoj piletini? Ovo je jedan od najjednostavnijih i najukusnijih načina za postizanje savršene piletine na roštilju.
Sastojci za marinadu za piletinu na roštilju su:
- četiri pileća prsa
- tri žlice maslinovog ulja
- dvije žlice limunovog soka
- dvije žlice meda
- žlica senfa
- žličica soli
- žličica crnog papra
- češnja češnjaka, nasjeckana
- žličica dimljene paprike
Priprema:
Kada pripremate marinadu za piletinu na roštilju prvo u velikoj zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, med, senf, sol, papar, češnjak i dimljenu papriku. Pileća prsa stavite u marinadu i natrljajte marinadom sa svih strana. Pokrijte zdjelu prianjajućom folijom i stavite u hladnjak najmanje 30 minuta, ali idealno dva do tri sata.
Zagrijte roštilj na visoku temperaturu. Izvadite pileća prsa iz marinade i ocijedite višak marinade za piletinu na roštilju. Stavite na roštilj i pecite oko šest do osam minuta sa svake strane, ili dok piletina ne bude pečena do kraja. Ovaj recept za mariniranu piletinu na roštilju već je gotov i piletina je spremna za posluživanje.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Seljaci izgubili strpljenje. Blokirali cestu pa okrenuli roštilj: 'Nećemo padati an njihova obećanja'