Lijepo vrijeme je idealan razlog da pripremite roštilj i družite se s bliskim ljudima.
Međutim, prije nego što potpalite vatru i bacite meso na žar, nužno je očistiti roštilj od ostataka masnoće i prljavštine.
Kako se čisti rešetka od roštilja
Svako tko je barem jednom čistio rešetku za roštilj zna koliko je to zahtjevan i naporan posao, osobito ako je niste očistili od prošle sezone pa sada morate ukloniti masnoću koja se zalijepila za rešetku.
Prije nego što posegnete za kemijskim sredstvima, stručnjak za čišćenje Chris Bonnett, podijelio je neobičan trik kako možete očistili roštilj s pivom.
"Čista rešetka na roštilju je nužna jer će omogućiti brže i bolje pečenje mesa, a vas zaštititi od bakterija koje mogu doći na meso. Korištenje piva za čišćenje roštilja je odličan mali trik ako nemate na raspolaganju sredstvo za čišćenje pećnice. Kiselost piva pomaže u razbijanju masti i hrane koja se nalazi na vašem roštilju i olakšava čišćenje", rekao je Bonnett.
Dodao je da bi pivo još bolje djelovalo ako zagrijete roštilj na 10 minuta, a zatim preko rešetke ulijete pivo i sačekate da se masnoća i ostaci hrane sami odlijepe od rešetke.
"Uzmite metalnu žicu za ribanje ili četku i temeljno oribajte rešetku, ali i ostatak roštilja. Obavezno nosite zaštitne rukavice kako biste izbjegli da ozlijedite prste prilikom ribanja. Nakon što ste oribali rešetku, isperite je s malo tople vode kako biste uklonili ostatke prljavštine i piva", dodao je Bonnett.
Neočišćen roštilj uzrokuje ove bolesti
Liječnici upozoravaju da se neočišćeni roštilj može pretvoriti u leglo za razmnožavanje bakterija kao što su Escherichia coli i salmonela, koje se mogu prenijeti na meso tijekom pečenja i ozbiljno ugroziti zdravlje.
Osim toga, ako ne čistite redovno roštilj skratit ćete mu životni vijek. Preporuka je da se barem rešetka za roštilj pere nakon svakog pečenja mesa, piše Daily Mail.
POGLEDAJTE VIDEO: U dubrovačkom WC-u s pet zvjezdica moći ćete platiti karticom i ostaviti prtljagu