Zaprška je u nekim jelima neizbježna. Pomaže u zgušnjavanju jela i u poboljšavanju samog okusa, a tema je čestih razgovora jer, iako naizgled jednostavna, može biti frkovita i umjesto da jelo poboljša, uz njezino pogrešno dadavanje jelu se postigne kontra efekt zbog nastalih grudica.
Kad krenete prekapati po rječnicima engleskog jezika, nećete tako lako naći izraz zaprška. Naći ćete je u njemačkim, osobito austrijskim receptima pod pojmovima "Mehlschwitze", odnosno "Einbrenn" (ajnpren juha).
Pa, kako se zaprška radi i koji je tajni sastojak koji sprječava nastanak grudica?
Kako smo već prije rekli, zaprška pomaže u zgušnjavanju jela, pa se tako za pripremu zaprške koristi brašno.
- Priprema:
Korisnica društvene mreže TikTok savjetuje da se na maslacu otopljenom na tavi dodaje umak u brašno, a ne brašno u umak, kako je to inače običaj prilikom pripreme zaprške, a dok ulijevate umak morate miješati što brže kako biste izbjegli neželjene grudice.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Glačanje, šivanje, kuhanje - samo su neke od vještina koje uče u školi: Dječaci su više zainteresirani za šivanej i metenje'