NE SAMO RADI AROME /

Zašto se jelima dodaje lovorov list? Ovo niste znali, a olakšat će vam kuhanje

Image
Foto: shutterstock

Lovorov list može smanjiti razinu 'lošeg' kolesterola te pomaže kod probavnih tegoba i ima umirujuća svojstva

15.3.2024.
9:59
shutterstock
VOYO logo

Lovorov list se generacijama koristi kod kuhanja zbog njegovog neodoljivog mirisa i arome. On je, također, dobar za zdravlje, piše Health Shots.

Lovorov list poboljšava profil glukoze i lipida kod osoba s dijabetesom tipa 2. Jedna je studija pokazala da konzumacija lovorovog lišća, od jedan do tri grama dnevno tijekom 30 dana, smanjuje čimbenike rizika za dijabetes i kardiovaskularne bolesti te je sugerirala da bi lovorov list mogao biti koristan za osobe s dijabetesom tipa 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stručnjaci upozorili /

Ako pijete kavu, ovo biste trebali znati: Može biti opasna

Image
stručnjaci upozorili /

Ako pijete kavu, ovo biste trebali znati: Može biti opasna

Lovorov list, također, može smanjiti razinu "lošeg" kolesterola. Osim toga, pomaže kod želučanih tegoba te olakšava probavu.

Eterično ulje od lovorovog lišća može se koristiti za ublažavanje simptoma raznih respiratornih problema. Linalol u lovoru ima prirodna umirujuća svojstva koja mogu pomoći kod tretiranja stresa, tjeskobe i depresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Lovorov list može smanjiti razinu 'lošeg' kolesterola te pomaže kod probavnih tegoba i ima umirujuća svojstva.

Lovorov list smanjuje količinu masnoće u jelu

Lovorov list, također, ima antifungalna svojstva, pa se preporučuje za olakšavanje gljivičnih infekcija. Osim toga, zahvaljujući tome što sadrži rutin i kofeinsku kiselinu štiti zdravlje srca.

Jedinstvena kombinacija antioksidansa i organskih spojeva u listovima lovora, uključujući fitonutrijente, katehine, linalol i partenolid, pomaže kod negativnih učinaka slobodnih radikala koji uzrokuju rak, navodi se u časopisu Journal of Nutrition Research.

Pored predivne arome, lovorov list smanjuje količinu masnoće u jelu, pa se najviše dodaje jelima od svinjetine, junetine, divljači itd.

POGLEDAJTE VIDEO: Nervoza, tjeskoba, anksioznost. To muči 200.000 ljudi u Hrvatskoj, čak i Baby Lasagnu: Otkrio što mu pomaže

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo