Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
JEDNOSTAVNI KLASIK /

Recept bez glutena: Pripremite savršeno prhke i mirisne vanilin kiflice koje se tope u ustima

S ovim jednostavnim receptom, i oni koji izbjegavaju gluten mogu uživati u savršenim vanilin kiflicama koje se tope u ustima

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Vanilin kiflice neizostavan su dio blagdanskog stola i jedan od onih kolačića koji svojim mirisom i okusom vraćaju u djetinjstvo. Njihova prhka tekstura i slatki omotač od vanilin šećera čine ih omiljenim božićnim kolačima.

S ovim jednostavnim receptom, i oni koji izbjegavaju gluten mogu uživati u savršenim kiflicama koje se tope u ustima. Slijedite korake za siguran uspjeh.

Recept za vanilin kiflice bez glutena

Sastojci (za oko 50 kiflica)

  • 280 g bezglutenske mješavine brašna za kolače
  • 120 g fino mljevenih oraha, lješnjaka ili badema
  • 80 g šećera u prahu
  • 200 g omekšalog maslaca
  • dva žumanjka
  • dva vanilin šećera ili žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Za valjanje:

  • 150 g šećera u prahu pomiješanog s dva vanilin šećera

Postupak pripreme: 

  1. Izrada tijesta: U većoj posudi pomiješajte suhe sastojke: bezglutensko brašno (poželjno je da mješavina sadrži ksantan gumu), mljevene orašaste plodove, šećer u prahu i prstohvat soli. Dodajte omekšali maslac narezan na kockice, dva žumanjka i vaniliju. Umijesite sastojke rukama ili mikserom dok ne dobijete glatku i jednoličnu kuglu tijesta. Ako se tijesto čini presuhim, dodajte žlicu hladnog mlijeka.
  2. Hlađenje tijesta: Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat (idealno nekoliko sati ili preko noći). Ovaj korak je ključan jer će se ohlađeno tijesto puno lakše oblikovati, a kiflice će zadržati oblik tijekom pečenja.
  3. Oblikovanje kiflica: Pećnicu zagrijte na 180 °C. Lim za pečenje obložite papirom. Od ohlađenog tijesta otkidajte male komade (veličine oraha). Među dlanovima svaki komad oblikujte u valjak koji je nešto deblji u sredini, a tanji na krajevima. Nježno ga savijte u oblik potkovice i slažite na pripremljeni lim, ostavljajući malo razmaka između svake.
  4. Pečenje: Pecite u zagrijanoj pećnici 10 do 14 minuta. Kiflice su gotove kada im rubovi poprime blago zlatnu boju, dok ostatak treba ostati svijetao.
  5. Valjanje u šećer: Pečene kiflice izvadite iz pećnice. Važno: Ostavite ih na vrućem limu da se hlade 5 do 10 minuta. Vruće bezglutenske kiflice izuzetno su krhke i slomit će se ako ih odmah pokušate pomaknuti. Nakon što su se malo prohladile, dok su još tople, pažljivo ih jednu po jednu uvaljajte u mješavinu šećera u prahu i vanilin šećera.
  6. Čuvanje: Potpuno ohlađene kiflice čuvajte u dobro zatvorenoj metalnoj kutiji. Okus im postaje još bolji nakon nekoliko dana stajanja.

Poslužite uz šalicu čaja ili kave i uživajte u svakom zalogaju ovog mirisnog blagdanskog klasika.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Raj za ljubitelje bogatih okusa: Sendvič sa sirom, avokadom, lososom, salatom i poširanim jajem

komentara
Komentiranje na Net.hr dozvoljeno je samo registriranim korisnicima. Ako se ne slažete s autorom teksta ili nekim tko je komentirao taj tekst to je u redu. Međutim, nije u redu vrijeđati ljude, diskriminirati, trolati, kršiti Pravila komentiranja i odredbe stavka 2. članka 94. Zakona o elektroničkim medijima. Odgovorni ste za sve napisano u komentaru. Ovo je web portal kojeg posjećuje tisuće ljudi svakodnevno i s nekima se jednostavno nećete slagati. Zato se držite osnovnih pravila ponašanja i sve će biti ok.
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike