BLAGDANSKI KLASICI /

Peče se naveliko. Imamo recept za domaću makovnjaču kao da ju je baka radila

Image
Foto: Pexels

Ukusni zalogaji maka u makovnjači i pahuljasto tanko tijesto zadovoljit će svakog ljubitelja maka

14.4.2025.
16:11
Pexels
VOYO logo

Makovnjača je jedan od blagdanskih klasika za svaki stol. Vole ju i mladi i stari stoga nije ni čudo što brzo nestane s tanjura. Kako biste vi i vaši voljeni uživali u makovnjači i nakon blagdana, najbolje je ispeći ovaj kolač naveliko.

Recept za makovnjaču

Postoji nekoliko varijanti makovnjače, a glavna razlika leži u vrsti tijesta. Tradicionalno, makovnjača se priprema s dizanim tijestom, ali se može napraviti i od prhkog tijesta. Obje verzije su jednako ukusne. Mi smo pripremili recept za makovnjaču s dizanim tijestom koja će biti dovoljna za šest rolada.

Image
Foto: Pexels

Makovnjača sastojci za tijesto:

  • 1,2 kg brašna
  • 5 jaja
  • sitno naribana korica 1 limuna
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • oko 10 žlica šećera
  • 50 g svježeg kvasca
  • 10 žlica ulja
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 1 jaje, umućeno (za premaz)

Makovnjača punjenje:

  • 800 g mljevenih sjemenki maka
  • 300 ml vrućeg mlijeka
  • jedna i pol šalica šećera
  • vanilija

Makovnjača priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno sa šećerom.
  2. Svježi kvasac otopite u malo toplog mlijeka i dodajte u smjesu s brašnom.
  3. Dodajte jaja i ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, koricu limuna i ulje te sve zajedno promiješajte.
  4. Mijesite dok ne postane glatko. Pokrijte ga i ostavite da odstoji oko 1 sat na sobnoj temperaturi.
  5. Pomiješajte mljevene orahe sa šećerom i vanilijom, te ostavite sa strane.
  6. U zasebnoj zdjeli mak prelijte vrućim mlijekom, dobro promiješajte i ostavite da se potpuno ohladi.
  7. Kad se dovoljno ohladi, dodajte šećer i vaniliju te promiješajte.
  8. Zagrijte pećnicu na 150C. Zamijesite tijesto i podijelite na 6 jednakih dijelova.
  9. Svaki komad tijesta razvaljajte u pravokutnik, dugačak oko 30 cm. Možete koristiti ulje ako je tijesto ljepljivo.
  10. Pokrijte tijesto s 1/3 smjese maka ili oraha, ostavljajući nepokriveno 1 cm sa svake strane.
  11. Zarolajte i stavite na podmazan pleh.
  12. Umutite jaje i prođite njima po svakoj roladi.
  13. Pecite 40-45 minuta dok ne porumeni.

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO Sve samo ne običan sendvič: Recept za neodoljivi Croque monsieur

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
VOYO logo