Tamna čoko torta, dinje u portu i džem od limuna

Volite li čokoladu predlažemo vam recept za tortu u kojoj možete uživati bez straha od debljanja.

9.8.2010.
18:09
VOYO logo

Tamna torta

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

310 g tamne čokolade - obavezno sa 70 posto kakaa 185 g tamne čokolade za preljev 10 velikih jaja

Priprema:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kalup za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva.

Na pari otopite 310 g čokolade, istucite snijeg od bjelanjaka te dobro istucite žumanjke koje ćete polako dodajti u čokoladu. Dodajte nekoliko žlica snijega od bjelanjaka pa tek malo promiješajte. Brzo i pažljivo dodajte ostatak snijega, dok smjesa ne postane poput suflea. Nemojte previše miješati.

Ulijte u kalup za torte i pecite točno 8 minuta. Izvadite pa ostavite da se hladi 30 minuta. Zatim stavite u hladnjak preko noći ili najmanje 12 sati.

Tortu okrenite na pladanj za posluživanje i prelijte tankim slojem čokoladnog preljeva, koji ste dobili topljenjem ostatka čokolade. Ostavite 5 minuta u hladnjaku. Prije posluživanje oštar nož umočite u toplu vodu i sijecite tortu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodoljive dinje u portu

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1 1/2 žličica neutralne želatine 3/4 šalice vode 1/4 šalice šećera 3/4 šalice Ruby Porta 1 1/2 žličica procijeđenog soka od limuna 1/4 veće dinje

Priprema:

U malom loncu pospite želatinu u vodu, jednu minutu ne dirajte pa stavite iznad srednje vatre. Miješajte dok se želatina ne rastopi. Dodajte šećer i port, kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući, oko 3 minute. Uklonite s vatre i umiješajte sok od limuna. Ohladite na sobnoj temperaturi.

Očistite dinju pa narežite na manje kriške. Podijelite u posudice ili zdjelu pa prelijte želatinom. Ohladite u hladnjaku 6 do 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladni džem od limuna

Sastojci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18 limuna šećer voda

Priprema:

Vilicom probodite limune pa postavite u zdjelu s hladnom vodom. Pustite da odstoje tri dana, mijenjajući vodu dva puta na dan.

Narežite limun na vrlo tanke kriške i odstranite koštice pa sve izvažite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslažite kriške u lonac i prelijte vodom (količina vode treba odgovarati polovici težine izvaganih limuna).

Nakon što ste pustili da kuha 10 minuta dodajte šećer (količina šećera treba biti jednaka težini nasjeckanog limuna). Često miješajte i kuhajte na slaboj vatri sve dok ne dobijete željenu gustoću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od polovice džema napravite pire pa zajedno s drugom polovicom dobivena džema stavite u staklenke.

Ohlađen, izvrsno pristaje uz vruće pecivo ili vrući toast kruh.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo