Zagrijavate li fritezu na vrući zrak? Stručnjaci otkrivaju je li to stvarno potrebno
Iako izostavljanje predgrijavanja ne predstavlja nužno pogrešku, tih nekoliko minuta može unaprijediti obrok
Bilo da se radi o pećnici ili tavi, zagrijavanje uređaja osigurava da termička obrada hrane započne odmah po dodavanju. Upute za većinu friteza na vrući zrak također preporučuju predgrijavanje, iako korisnici često preskaču taj korak zbog nedostatka vremena.
The Takeout navodi da ne postoji definitivan odgovor na pitanje je li preskakanje predgrijavanja pogrešno, no stručnjaci se slažu da se najbolji rezultati postižu pridržavanjem uputa proizvođača ili specifičnog recepta.
U praksi je ponekad teško procijeniti utjecaj predgrijavanja na konačnu kvalitetu jela bez izravne usporedbe. Ako je hrana hrskava, zlatnosmeđe boje i termički obrađena, rezultat se smatra uspješnim, neovisno o tome je li friteza bila predgrijana.
Slučajevi kada se treba zagrijati friteza
Mnogi korisnici navode da izostanak predgrijavanja kompenziraju produljenjem vremena pripreme za nekoliko minuta, čime postižu zadovoljavajuće rezultate. To se često odnosi na jela poput pečenog krumpira, brokule, prokulica ili podgrijavanja ostataka. Međutim, veći komadi namirnica ili oni koji zahtijevaju intenzivnu početnu toplinu postići će bolju teksturu i okus ako se uređaj predgrije u trajanju od tri do pet minuta.
U slučaju nedoumice, vrsta hrane koja se priprema najbolji je pokazatelj treba li uređaj predgrijati.
Namirnice koje zahtijevaju visoku početnu temperaturu
Namirnice poput odrezaka, hamburgera i pilećih krilaca postižu znatno bolje rezultate uz predgrijavanje. Trenutačno izlaganje visokoj temperaturi pospješuje pečenje, što rezultira boljom bojom i razvijenijim okusom.
Smrznuti proizvodi kod kojih je cilj postići hrskavu vanjštinu, kao što su pomfrit, pizza rolade, mozzarella štapići i pileći medaljoni, također postižu bolji ishod u predgrijanoj fritezi. Vrući zrak od samog početka učinkovito stvara hrskavu koricu.
Slučajevi gdje je predgrijavanje presudno
- Krumpir i losos: Za pripremu pečenog krumpira, predgrijavanje može doprinijeti stvaranju izrazito hrskave korice. Slično pravilo primjenjuje se i na losos - postavljanje fileta u prethodno zagrijanu košaru osigurava hrskavost kožice.
- Slanina: Predgrijavanje je korisno i za slaninu jer visoka početna temperatura omogućuje trenutačno pečenje i otapanje masnoće.
- Slastice: Kod pečenja kolača, muffina ili keksa, predgrijavanje friteze jednako je važno kao i kod korištenja klasične pećnice. Odgovarajuća početna temperatura ključna je za pravilan rast tijesta i postizanje željene teksture konačnog proizvoda.
Optimalan pristup ovisi o vrsti namirnica koje se pripremaju. Za jednostavne zadatke poput podgrijavanja ili pečenja povrća, ovaj korak se može izostaviti. S druge strane, kod pripreme mesa, smrznutih proizvoda i slastica, predgrijavanje osigurava superiorne rezultate.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Recept za ukusni obrok koji spaja hrskavo i svježe: Pripremite tortilje s komadićima piletine
403 Forbidden