Kuhana jaja u umaku od šparoga
Priprema (za 4 osobe):
Šparoge očistite, operite i zavezane u stručak kuhajte u slanoj vodi, tako da vrhovi budu iznad vode. Ocijedite ih, uklonite tvrdi dio, a vrhove narežite na komadiće i izmiksajte.
Na tavi rastopite 20 g maslaca, dodajte brašno brzo miješajući pjenjačom za snijeg, razmutite s mlijekom i dalje miješajte dok umak ne zgusne. Posolite, popaprite i dodajte tvrdi sir (ementaler, grojer), umak od šparoga i šunku nasjeckanu na tanke trake te sve dobro izmiješajte.
Jaja kuhajte 8-10 minuta, pa ih ohladite. Oljuštite ih, prepolovite po duljini i poslažite u vatrostalnu posudu namazanu maslacem.
Jaja prelijte umakom i zapecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 15 minuta.
Odmah poslužite.
Kajgana sa šparogama
Priprema (za 4 osobe):
Na maslinovom ulju lagano prepržite očišćene zelene šparoge, podlijte ih temeljcem i pustite da prokuhaju.
U tavi prepržite šunku izrezanu na trakice, promiješajte s kuhanim šparogama i dok je još sve vrelo, prelijte umućenim jajima koje ste začinili paprom i solju.
Fuži sa šparogama
Priprema (za 4 osobe):
Maslac rastopiti i dodati brašno. Zapršku podliti temeljcem, posoliti, popapriti, dodati parmezan i slatko vrhnje.
Dobro promiješati, dodati vrhove šparoga i prokuhati nekoliko minuta.
Dodati prethodno skuhanim fužima i poslužiti.