Rižoto je na popisu omiljenih jela mnogih ljudi, dijelom zato što je vrlo prilagodljivo različitim vrstama prehrane. Prirodno je bez glutena, a postoji mnogo opcija, od rižota s gljivama i pečenim češnjakom do onog s kozicama i ljetnim povrćem.
Međutim, postoji jedna stvar koju većina recepata za rižoto uključuje – vino. Kada razmišljate o tome koju bocu odabrati za vaš rižoto, Gillian Ballance, sommelierka u Treasury Wine Estates, kaže da to u potpunosti ovisi o ostalim sastojcima u jelu, piše Tasting Table.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/6b28a1b6-e48e-11ef-ba1f-be8f7beeb0bb/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Vrste vina koje se najbolje slažu s rižotom
Ballance je objasnila kakvo vino se najbolje slaže s određenom vrstom rižota.
"To u potpunosti ovisi o vrsti rižota. Za vegetarijanski, citrusni ili kremasti rižoto s graškom, tikvicama ili šparogama, dobro će se slagati svježe bijelo vino s kiselkastim voćnim okusima. Za rižoto s gljivama, moj izbor je crno vino sličnih zemljanih tonova, a za rižoto s pirjanim mesom, poput rebara, dobro će odgovarati vino s kompleksnim okusima i notama crvenog voća", rekla je.
Kao i kod odabira vina za kuhanje rižota, vino koje odaberete za posluživanje uz njega ovisit će o sastojcima vašeg rižota. Međutim, umjesto da samo nadopunjuje okuse vašeg rižota, vino koje odaberete ima potencijal podići jelo. Na primjer, jednostavan rižoto s parmezanom obično se kuha s Pinot Grigiom ili Sauvignonom Blanc.
Iako biste mogli jednostavno poslužiti ono što je ostalo u boci, može se upariti i s nečim drugačijim. Za to možete posegnuti za kiselkastijim vinom poput Rieslinga i Chardonnayja pa čak i boce crnog ili bijelog Burgundca ako je posebna prigoda.
Vaši izbori vina mogu se mijenjati kad počnete dodavati različite elemente u rižoto. Gljive, na primjer, donose umami okus koji se dobro slaže s vinom koje je također pomalo zemljano, poput Pinot Noira. Ostali primjeri ovise o sastojcima, poput uparivanja vina sa slanošću rižota od plodova mora – sve ovisi o tome da odaberete jedan element rižota koji volite i odaberete vino koje ga ističe.
Rižoto čini vino boljim, ali i obrnuto.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski vinari dižu kvalitetu, a uvoz ruši brojke: Ipak, vinari imaju sve veći profit