Jaja su jedna od najčešćih namirnica u gotovo svakom kućanstvu, ali i jedna od najosjetljivijih kada je u pitanju čuvanje i priprema. To jesu li sigurna za konzumaciju ovisi i brojnim čimbenicima. Prepoznavanje znakova koji ukazuju na potencijalnu opasnost ključno je za očuvanje zdravlja.
Stručnjaci su razjasnili razlog zbog kojeg ljuske jajeta mogu imati nesavršenosti poput mrlja ili malih izbočina, no najvažnije je znati kako ih pravilno pripremiti da biste izbjegli eventualne zdravstvene rizike.
Opasne promjene na ljusci jajeta
Ljuska jajeta predstavlja prirodnu zaštitnu barijeru protiv bakterija, ali određene promjene na njoj mogu ukazivati na ozbiljne probleme. Pukotine ili oštećenja na ljusci predstavljaju najveći rizik jer omogućuju bakterijama poput salmonele da prodru u unutrašnjost jajeta. Čak i male pukotine mogu biti opasne jer stvaraju put za potencijalnu kontaminaciju.
Neobične neravnine ili točkice na ljusci mogu biti znak problema tijekom razvoja jajeta. Dok su manje nepravilnosti normalne, veće izbočine ili neuobičajene formacije mogu ukazivati na poremećaje u procesu formiranja ljuske. Ove promjene često nastaju zbog stresa kod kokoši nesilice, nedostatka kalcija ili drugih nutritivnih deficita.
"Tamne mrlje na ljusci jajeta pojavljuju se dok jaje putuje kroz kokoš. Ako se jaje premalo okreće, mogu se pojaviti mrlje, a neravna ljuska nastaje iz istog razloga", objašnjavaju stručnjaci.
Znakovi da jaje nije dobro za konzumaciju
Neugodan miris nakon što razbijete jaje prije pripreme siguran je znak da nije za konzumaciju i da ga treba baciti. Također, ako uočite da je sadržaj jajeta neobične boje ili konzistencije, nemojte ga konzumirati. Prozirni, vodenasti bjelanjak može ukazivati na starije jaje, dok ružičasta ili zelenkasta boja može biti znak bakterijske kontaminacije.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/3cc87704-319e-11ef-8d3b-12afa97898b1/v/42bc9a34-9d0c-11eb-a404-cedfb09875dd/1280x1280-42bcbbf4-9d0c-11eb-8f97-cedfb09875dd.webp)
Pravilno rukovanje i pažljiva provjera prije konzumacije ključni su koraci u prevenciji trovanja hranom i očuvanju zdravlja. U slučaju dvojbe, uvijek je bolje baciti sumnjivo jaje nego riskirati zdravstvene probleme.
Kada su jaja najsigurnija za konzumaciju
Svježa jaja, pravilno pohranjena u hladnjaku na temperaturi od 4 stupnja Celzijeva ili nižoj, predstavljaju najsigurniju opciju za konzumaciju. Važno je napomenuti da jaja treba čuvati u originalnoj ambalaži koja pruža dodatnu zaštitu i održava optimalnu vlažnost. Jaja ne bi smjela biti na sobnoj temperaturi duže od dva sata.
Pravilna termička obrada ključna je za sigurnu konzumaciju jaja. Za meko kuhana jaja, potrebno ih je kuhati četiri do šest minuta nakon što voda provrije, dok za tvrdo kuhana preporučeno vrijeme iznosi 10-12 minuta. Nakon kuhanja, jaja treba odmah prebaciti u hladnu vodu kako bi se spriječilo daljnje kuhanje i olakšalo guljenje.
Kod pripreme kajgane ili drugih jela od jaja, važno je postići temperaturu od najmanje 70 Celzijeva stupnja u središtu jela. Posebno treba izbjegavati konzumaciju sirovih ili nedovoljno termički obrađenih jaja, a te napomeno su još važnije za rizične skupine poput trudnica, male djece, starijih osoba i osoba s oslabljenim imunosnim sustavom, navodi Food Safety and Inspection Service.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Čuva srce, mozak, vid. Ovo je najzdravija, a nekad je bila sirotinjska hrana: 'To se promijenilo!'