ZA PRSTE POLIZATI /

Najukusniji rižoto s gljivama po receptu talijanskog restorana gotov je za 30 minuta

Image
Foto: Shutterstock

Ovo autentično talijansko jelo jednostavno je za napraviti te ima mali broj sastojaka, a za prste je polizati

27.4.2024.
22:39
Shutterstock
VOYO logo

Iz poznatog lanca talijanskih restorana Big Mamma za Express otkrili su recept za najukusniji rižoto s gljivama za čiju je pripravu potrebno samo 30 minuta.

Ovo autentično talijansko jelo jednostavno je za napraviti te ima mali broj sastojaka, pa zašto ga ne biste napravili za večeru?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GENIJALAN SAVJET /

Liječnik otkrio trik kako bijeli kruh učiniti zdravijim: 'Jednostavno je'

Image
GENIJALAN SAVJET /

Liječnik otkrio trik kako bijeli kruh učiniti zdravijim: 'Jednostavno je'

Sastojci:

  • 420 g (dvije šalice) riže,
  • 140 g maslaca,
  • Jedna ljutika, nasjeckana,
Image
Foto: Shutterstock

Rižoto s gljivama jednostavan je za napraviti te ima mali broj sastojaka, a za prste je polizati.

  • 500 g šampinjona,
  • 50 ml bijelog vina,
  • 800 ml temeljca od povrća,
  • Jedna vezica majčine dušice,
  • Sol i papar po želji.

Priprava:

Gljive narežite na četvrtine i pirjajte ih u tavi na 20 g maslaca i timijanom dok ne porumene. Ostavite sa strane, a malu šaku ostavite kao ukras.

Uzmite dublji lonac ili vatrostalnu posudu i omekšajte nasjeckanu ljutiku na 20 g maslaca, pa dodajte rižu. Tostirajte rižu dvije do tri minute, neprestano miješajući i pazeći da ne zagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tavu deglazirajte bijelim vinom. Kad vino ispari dodajte polovicu pirjanih gljiva i malo soli. Ulijte 200 ml povrtnog temeljca i promiješajte. Ovo ponovite barem tri puta, kad god tekućina ispari. Riža bi se trebala kuhati u loncu oko 15 do 17 minuta, bez da zagori ili da se osuši. "Nastavite miješati cijelo vrijeme, inače ćete potrošiti dobro vino bez rižota", rekao je chef iz Big Mamma restorana.

Preostale pirjane gljive izmiksajte s malo temeljca (ako ga nemate, onda s vrućom vodom) da dobijete glatku kašu. Kušajte rižu i ako je gotova ugasite vatru, dodajte parmezan, pire od gljiva i preostali maslac. Pokrijte rižoto kuhinjskom krpom minutu i pol.

Maknite kuhinjsku krpu i promiješajte rižu. Stavite rižoto na tanjur, dodajte gljive narezane na četvrtine svakoj porciji kao ukras.

POGLEDAJTE VIDEO: Prisjetili smo se kako je Manolić s 97 godina vozio našeg reportera u svom Golfu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo