Poznati engleski kirurg dr. Karan Raj šokirao je svoje pratitelje na TikToku otkrivši trik kako bijeli kruh učiniti zdravijim, piše New York Post.
Dok dijetetičari obično preporučuju izbjegavanje bijelog kruha jer sadrži aditive koji uzrokuju velike skokove šećera u krvi, dr. Raj kaže da zamrzavanje, odmrzavanje i zatim tostiranje kriške kruha mijenja njegov sastav i učinak na tijelo.
"Ako uzmete krišku bijelog kruha i tostirate je, na kraju ćete sniziti glikemijski indeks kruha. To znači da se sporije razgrađuje, što uzrokuje postupniji porast razine šećera u krvi", objasnio je u videu.
Glikemijski indeks (GI) je mjera koja se koristi za određivanje koliko hrana može utjecati na razinu šećera u krvi. Hrana s visokim GI, uključujući bijeli kruh, bijelu rižu i krumpir, uzrokuje nezdrav skok razine šećera u krvi.
U svom videu, dr. Raj je korak po korak objasnio kako smanjiti GI razinu bijelog kruha.
'Stvara se više retrogradnog škroba'
"Ako uzmete krišku bijelog kruha i zatim je zamrznete, a zatim je odmrznete i ponovno tostirate, mogli biste smanjiti glikemijski indeks kruha za gotovo dvostruko", otkrio je.
Hrana poput bijelog kruha, bijele riže, peciva, krafni i žitarica za doručak ima visok GI.
Njegov trik natjerao je mnoge tiktokere da se pitaju mogu li vratiti bijeli kruh u svoju prehranu.
"Sve se to događa jer se stvara više retrogradnog škroba, a to je vrsta otpornog škroba koji je koristan za zdravlje crijeva jer djeluje više poput vlakana", rekao je Raj.
"Uvijek zamrzavam svoj kruh za tostiranje, tako da nema otpada. Nisam znao da je to korisno", "Ovo je životni savjet koji mi treba!", glasili su neki od komentara.
POGLEDAJTE VIDEO: Visoke temperature podijelile građane: 'Globalno zatopljenje, zna se koji je razlog'