Jaja obično imaju dug rok trajanja, no pogrešno skladištenje može uzrokovati kvarenje prije isteka roka. Ako su jaja pravilno pohranjena, mogu ostati svježa čak šest tjedana dulje. Neki ih čuvaju u hladnjaku, dok neki na radnoj površini, no može se reći da su oba načina skladištenja ispravna.
Gdje držati jaja?
Slastičarka Rebecca McLeod otkrila je da je ključ održavanja svježine jaja konstantna temperatura.
"Ako su jaja bila u hladnjaku u trgovini, držite ih u hladnjaku i kod kuće. Ako su bila na polici u trgovini, ostavite ih na polici kod kuće (osim ako vam je kuhinja posebno topla) i brže ih iskoristite", objasnila je. Ipak, smatra da je sigurniji način čuvanja jaja u hladnjaku.
Potrebno ih je držati na istoj temperaturi jer bilo kakva temperaturna promjena može uzrokovati kondenzaciju na ljusci, što rezultira lakšim nastankom bakterija. Bilo kakva vlaga omogućuje bakterijama da prodru u ljusku i razmnože se unutar jajeta.
“Zimi držim jaja na pultu. Međutim, svoja jaja tijekom ljeta čuvam u hladnjaku kako bih održala njihovu svježinu", rekla je slastičarka.
Isto tako, treba obratiti pozornost na mjesto u hladnjaku gdje će se jaja skladištiti. Najbolje ih je čuvati na polici u sredini hladnjaka, dok je potrebno izbjegavati policu koja se nalazi unutar vrata hladnjaka. Naime, na tom mjestu dolazi do kondenzacije zbog čestog otvaranja i zatvaranja vrata.
Također je važno čuvati jaja u kartonu koji je namijenjen zaštiti od bakterija, a spremnik za jaja u hladnjaku nije najbolja opcija.
"Kartoni za jaja također su dizajnirani da minimiziraju gubitak vode iz jaja i spriječe unakrsnu kontaminaciju neželjenih okusa iz druge hrane koja vreba u vašem hladnjaku", otkrila je Rebecca.
Kako provjeriti svježinu jaja?
U slučaju da ste zabrinuti za stanje jaja, postoji jednostavna metoda kojom možete provjeriti njihovu svježinu. Jaje stavite u čašu dopola napunjenom vodom te ako pluta, tada je jaje pokvareno, dok potonuće jajeta označava njegovo dobro stanje.
Naravno, važno je paziti tijekom rukovanja jajetom. U slučaju da je ljuska na nekim dijelovima napuknuta, tada je jaje potrebno baciti. Pokvareno jaje može uzrokovati pojavu salmonele i simptoma trovanja hranom, kao što su mučnina, povraćanje te bolovi u mišićima.
POGLEDAJTE VIDEO: Splićani se dosjetili kako pomoći onima koji se 'ježe' od igle: Darujte krv dok ronite pod morem