Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
OKUS TRADICIJE /

Bakini recepti za sataraš: Napravite tri klasika za svaku priliku, a tajna je u ovome

Blag, ali prepoznatljiv okus sataraša budi nostalgiju i podsjeća na obiteljska okupljanja, čineći ga neizostavnim dijelom mnogih kuhinja

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Sataraš je jelo koje miriše na ljeto, na bakinu kuhinju i na bogatstvo svježe ubranog povrća iz vrta. Ovaj jednostavan, a opet iznimno ukusan povrtni gulaš, omiljen je diljem Hrvatske, a posebno se ponose njime u Slavoniji i Baranji, odakle se vjeruje da i potječe. Njegova popularnost leži u svestranosti – može biti lagani samostalni obrok, bogat prilog mesu, hranjiv doručak s jajima ili temelj za brojna druga jela.

Iako ga svojataju i Mađari pod nazivom lecsó te Turci u obliku menemena, suština je ista: polagano krčkanje luka, paprike i rajčice dok se njihovi okusi ne prožmu u savršenu harmoniju. U ovom vodiču donosimo vam tri klasična recepta koja će zadovoljiti svako nepce – izdašnu verziju s mesom, brzu varijantu s jajima i zasitni sataraš s krumpirom. Uz to, otkrit ćemo vam i kako okuse ljeta sačuvati u staklenkama za duge zimske mjesece.

Tajna je u sporom krčkanju i kvalitetnim sastojcima

Prije nego što zaronimo u recepte, važno je razumjeti filozofiju ovog jela. Vrhunski sataraš ne traži egzotične začine ni komplicirane tehnike; njegova duša leži u strpljenju i kvaliteti osnovnih namirnica.

  • Luk: Koristite žuti ili bijeli luk. Ključno ga je pirjati polako, na niskoj do srednjoj temperaturi, dok ne postane staklast i zlatan. Nemojte žuriti jer će preprženi luk jelu dati gorkastu notu.
  • Paprika: Iako se mogu koristiti sve boje, crvene i žute rog paprike dat će jelu dublji i slađi okus. Narežite ih na trakice ili veće kocke.
  • Rajčica: Birajte zrele, sočne rajčice pune okusa. One će pustiti dovoljno vlastitog soka pa dodavanje vode najčešće nije potrebno. Za lakše guljenje, kratko ih uronite u vrelu vodu.
  • Masnoća: Tradicionalno se koristi svinjska mast ili ulje, no za mediteranski prizvuk slobodno koristite kvalitetno maslinovo ulje.
  • Metoda "Low and Slow": Najveća tajna je u polaganom krčkanju na niskoj temperaturi. To omogućuje povrću da otpusti svoje arome i šećere, stvarajući bogat i koncentriran umak bez potrebe za dodavanjem zaprške ili umjetnih pojačivača okusa.

Tri lica klasika: Recepti za svaku priliku

Sataraš se lako prilagođava, a ove tri verzije pokazuju njegovu nevjerojatnu svestranost.

Izdašni sataraš s mesom

Ova verzija pretvara lagani prilog u konkretno glavno jelo, savršeno za obiteljski ručak. Možete koristiti svinjetinu, teletinu, piletinu ili čak mljeveno meso.

Sastojci:

  • 500 g mesa po izboru (npr. svinjski vrat, pileći file), narezanog na kockice
  • 2 veće glavice luka, sitno sjeckane
  • 4-5 mesnatih paprika (crvenih i žutih), narezanih na trake
  • 5-6 zrelih rajčica, oguljenih i narezanih na kocke
  • 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana (po želji)
  • 3 žlice ulja ili svinjske masti
  • Sol, svježe mljeveni papar
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • Po potrebi malo vode ili temeljca
  • Svježi peršin za posipanje

Priprema:

  1. U dubljoj posudi zagrijte ulje ili mast. Dodajte kockice mesa i pržite ih sa svih strana dok ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Posolite i popaprite, a zatim izvadite meso iz posude i stavite ga sa strane.
  2. Na istoj masnoći pirjajte sitno sjeckani luk na laganoj vatri oko 10-15 minuta, dok potpuno ne omekša i postane staklast.
  3. Dodajte narezanu papriku, pojačajte malo vatru i pirjajte uz miješanje 10-ak minuta, dok paprika ne počne otpuštati miris i lagano se karamelizirati.
  4. Umiješajte češnjak (ako ga koristite) i mljevenu papriku te kratko promiješajte, pazeći da ne zagori.
  5. Vratite meso u posudu, dodajte narezane rajčice i sve dobro promiješajte.
  6. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 45-60 minuta. Rajčice bi trebale pustiti dovoljno tekućine, no ako se jelo čini pregusto, dodajte malo vode ili temeljca.
  7. Kada je meso mekano, a povrće se pretvorilo u gusti umak, kušajte i po potrebi dodatno začinite. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom, uz pire krumpir ili kuhanu rižu.

Brzi sataraš s jajima: Idealan ljetni doručak

Ovo je vjerojatno najpopularnija verzija, savršena za brzi ručak, večeru ili hranjiv doručak. Jelo je prirodno bez glutena i puno proteina.

Sastojci:

  • 2 glavice luka, sitno sjeckane
  • 4 svježe paprike
  • 4 zrele rajčice
  • 4 jaja
  • 2-3 žlice ulja
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin

Priprema:

  1. U široj tavi zagrijte ulje i polako pirjajte luk dok ne postane mekan i sladak.
  2. Dodajte papriku narezanu na trakice i nastavite pirjati oko 15-20 minuta dok paprika potpuno ne omekša.
  3. Dodajte oguljene i nasjeckane rajčice, posolite i popaprite. Smanjite vatru i pustite da se krčka 15-20 minuta, povremeno miješajući, dok višak tekućine ne ispari i ne dobijete gusti umak.
  4. Sada imate dvije opcije za jaja. Prva: u zdjelici lagano umutite jaja pa ih prelijte preko povrća i miješajte dok se ne skuhaju i povežu s umakom. Druga: povrće gurnite na jednu stranu tave, a na oslobođeni dio razbijte jaja i ispecite ih kao kajganu. Kad su skoro gotova, sve pomiješajte.
  5. Poslužite odmah, posuto svježim peršinom, uz krišku domaćeg kruha za umakanje.

Bakini recepti za sataraš: Napravite tri klasika za svaku priliku, a tajna je u ovome
Foto: Shutterstock

Zasitni sataraš s krumpirom

Dodavanjem krumpira, sataraš postaje još zasitniji i može se poslužiti kao cjelovito jelo "na žlicu".

Sastojci:

  • 2-3 glavice luka, narezane na tanje ploške
  • 4 paprike, narezane na trake
  • 3 veća krumpira, oguljena i narezana na ploške debljine pola centimetra
  • 4-5 rajčica, narezanih na kocke
  • 2 češnja češnjaka, narezana na listiće
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar, sušeni bosiljak
  • 1 žličica šećera (po potrebi)

Priprema:

  1. U dubokom loncu zagrijte obilnu količinu maslinovog ulja. Dodajte luk i pirjajte ga desetak minuta dok ne požuti.
  2. Dodajte ploške krumpira i češnjak, dobro promiješajte i pirjajte još 5 minuta.
  3. Ubacite papriku i nastavite pirjati sve zajedno još barem 10 minuta, dok povrće ne omekša.
  4. Tek kada je krumpir skoro potpuno mekan, dodajte rajčice. Ovo je ključan korak – kiselina iz rajčice može spriječiti da se krumpir do kraja skuha ako se doda prerano.
  5. Začinite solju, paprom i bosiljkom. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri dok krumpir ne bude potpuno kuhan, a umak se ne zgusne.
  6. Pred sam kraj kuhanja, kušajte i ako je jelo previše kiselo od rajčice, dodajte žličicu šećera da uravnotežite okuse. Poslužite toplo uz svježi kruh.

Kako sačuvati okuse ljeta: Priprema sataraša za zimu

Priprema zimnice od sataraša sjajan je način da iskoristite višak ljetnog povrća i uživate u njemu tijekom cijele godine.

Pasterizacija u staklenkama

  1. Pripremite osnovni sataraš (samo luk, paprika, rajčica) u većoj količini. Kuhajte ga duže, otprilike 40-60 minuta, dok gotovo sva tekućina ne ispari i ne dobijete vrlo gustu smjesu. Dobro ga posolite.
  2. Dok se sataraš kuha, sterilizirajte staklenke i poklopce. Operite ih i stavite u pećnicu zagrijanu na 100°C na 15-20 minuta.
  3. Vrući sataraš ulijevajte u vruće, sterilizirane staklenke. Napunite ih gotovo do vrha.
  4. Čvrsto zatvorite poklopcima. Staklenke okrenite naopačke i umotajte ih u deku. Pustite da se potpuno ohlade tijekom 24 sata.
  5. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu do godinu dana. Ovako pripremljen sataraš zimi je savršena baza koju možete samo podgrijati ili joj dodati jaja, rižu ili meso.

Jednostavno zamrzavanje

  1. Skuhajte osnovni sataraš i pustite ga da se potpuno ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Ohlađeni sataraš rasporedite u porcije u vrećice za zamrzavanje ili plastične posude.
  3. Čuvajte u zamrzivaču do 6 mjeseci. Kada ga želite koristiti, odmrznite ga na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku, a zatim podgrijte u tavi.

Bilo da ga jedete svježe pripremljenog usred ljeta ili otvarate staklenku u siječnju, sataraš je više od jela – to je okus doma i tradicije koji nikada ne izlazi iz mode. Dobar tek!

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Imamo idealan recept za nenadane goste.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike