Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
SEZONSKI RECEPTI /

Jesen na tanjuru: Otkrijte bogatstvo okusa uz salate od cikle, kupusa i jabuke

Zaboravite na teška jela – ove hrskave i zasitne kombinacije savršen su spoj svježine, zdravlja i neodoljivih jesenskih okusa

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

S dolaskom jeseni i bogatijih okusa, ne moramo se okretati samo teškim jelima. Upravo suprotno, ovo je idealno doba za istraživanje raznolikih salata. Zaboravite na mit da su salate isključivo ljetno jelo; jesenski plodovi poput cikle, kupusa i jabuka nude pregršt mogućnosti za hranjive, hrskave i ukusne obroke.

Jesenske salate slave sezonske namirnice u njihovom punom sjaju. One su savršen primjer kako lagani jesenski recepti mogu biti istovremeno zasitni i dobri za vaše zdravlje, pružajući potrebnu energiju i vitamine za hladnije dane koji dolaze.

Cikla: Dragulj jeseni u vašoj salati

Cikla je pravi dragulj jeseni, poznata po svojoj intenzivnoj boji, te oporom i slatkom okusu. Bilo da je koristite sirovu za maksimalnu hrskavost ili pečenu kako biste istaknuli njezinu slatkoću, cikla je zvijezda svake salate.

Cikla nudi dvije glavne opcije. Sirova je iznenađujuće slatka i hrskava, idealna naribana s jabukom i kupusom za salatu s preljevom od maslinovog ulja i limuna. Pečenjem postaje mekana s naglaskom na slatkoću, savršena u kockicama s rukolom, orasima i kozjim ili plavim sirom, stvarajući bogatu harmoniju okusa.

Recept za salatu od pečene cikle s kozjim sirom i orasima

Ova elegantna salata savršen je spoj oporih, slatkih i kremastih nota.

Sastojci:

  • 2 srednje velike cikle
  • 100 g rukole ili miješane zelene salate
  • 100 g mekog kozjeg sira, izmrvljenog
  • 50 g tostiranih oraha, grubo nasjeckanih
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • Sol i svježe mljeveni papar

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200°C. Ciklu operite, zamotajte svaku u aluminijsku foliju i pecite 45-60 minuta, ili dok ne omekša.
  2. Ostavite ciklu da se malo ohladi, zatim ih ogulite (kora bi se trebala lako skidati) i narežite na kockice ili kriške.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte rukolu, pečenu ciklu i polovicu oraha.
  4. U maloj posudi umutite maslinovo ulje, balzamični ocat, sol i papar. Prelijte preko salate i nježno promiješajte.
  5. Poslužite salatu na tanjure, a po vrhu pospite izmrvljeni kozji sir i preostale orahe.

Kupus: Hrskava osnova za bezbroj kombinacija

Kupus je nezaobilazan sastojak jesenskih salata, cijenjen zbog svoje iznimne svestranosti i nutritivne vrijednosti. Njegova prirodno čvrsta i hrskava tekstura čini ga savršenom bazom koja zadržava svježinu i neće se razmočiti, čak ni kada je preliven, što ga čini idealnim za obroke koje pripremate unaprijed. Bilo da odaberete crveni ili zeleni, svaki donosi jedinstvenu notu okusa i vizualnu privlačnost, obogaćujući svaku salatu.

Za pripremu, kupus narežite na tanke trakice. Ako preferirate mekšu teksturu, isprobajte jednostavan trik: narezani kupus stavite u zdjelu, posolite i prelijte jabučnim octom. Ostavite da odstoji barem 20-30 minuta (ili čak preko noći u hladnjaku). Ocat će omekšati kupus i dati mu ugodnu kiselost, stvarajući savršenu bazu koja podsjeća na popularni coleslaw, ali u znatno laganijoj verziji.

Recept za Azijsku salata od kupusa s kikiriki preljevom

Osvježavajuća i hrskava, ova salata donosi dašak Azije na vaš jesenski stol.

Sastojci:

  • 1/2 glavice crvenog kupusa, tanko narezanog
  • 1/2 glavice zelenog kupusa, tanko narezanog
  • 2 mrkve, naribane ili narezane na trakice
  • 1 crvena paprika, narezana na tanke trakice
  • Šaka svježeg korijandera, nasjeckanog

Za preljev:

  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 1 žlica rižinog octa
  • Sok 1 limete
  • 1-2 žlice tople vode za razrjeđivanje

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte narezani crveni i zeleni kupus, mrkvu i crvenu papriku.
  2. Za preljev, u manjoj zdjeli pjenjačom umutite maslac od kikirikija, soja sos, med, rižin ocat i sok limete. Dodajte toplu vodu, žlicu po žlicu, dok ne dobijete željenu gustoću.
  3. Prelijte preljev preko povrća i dobro promiješajte da se sve sjedini.
  4. Prije posluživanja umiješajte svježi korijander. Po želji pospite tostiranim kikirikijem ili sjemenkama sezama.

Jabuka: Slatko-kiseli dodir svježine

Jabuka je simbol jeseni i nezaobilazan sastojak koji svakoj salati daje svježinu, sočnost i savršen balans slatkoće i kiselosti. Njezina hrskavost divno nadopunjuje oporost cikle i neutralni kupus.

Za najbolje rezultate, koristite čvrste i kisele sorte poput Granny Smitha. Jabuke možete narezati na tanke štapiće (julienne) ili kockice. Izbjegavajte ribanje na sitno jer jabuka tako brzo gubi teksturu i postaje kašasta. Kako biste spriječili tamnjenje, narezane jabuke odmah poprskajte s malo limunovog soka. Kombinirajte ih s ciklom, kupusom, dodajte šaku tostiranih oraha ili badema za dodatnu hrskavost i dobit ćete salatu koja pršti okusima i teksturama.

Recept za modernu Waldorf salatu

Klasik u novom ruhu, ova salata je kremasta, hrskava i puna okusa.

Sastojci:

  • 2 kisele jabuke (npr. Granny Smith), narezane na kockice
  • 2 stabljike celera, tanko narezane
  • 100 g crvenog grožđa, prepolovljenog
  • 70 g tostiranih oraha, grubo nasjeckanih

Za preljev:

  • 3 žlice grčkog jogurta
  • 1 žlica majoneze
  • 1 žličica limunovog soka
  • Sol i papar po ukusu
  • Listovi zelene salate za posluživanje

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte narezane jabuke, celer, grožđe i većinu oraha (sačuvajte malo za ukras).
  2. U drugoj, manjoj zdjeli, pripremite preljev: pomiješajte grčki jogurt, majonezu, limunov sok, sol i papar. Dobro umutite dok ne postane glatko.
  3. Prelijte preljev preko smjese s jabukama i nježno promiješajte.
  4. Poslužite odmah na podlozi od svježih listova zelene salate, ukrašeno preostalim orasima.

Jesen nudi pravo bogatstvo na našim tanjurima. Prihvatite darove prirode i dopustite da vas ove jednostavne, ali moćne namirnice inspiriraju. Eksperimentirajte s kombinacijama, dodajte sjemenke, orašaste plodove ili omiljeni sir i stvorite salatu koja će postati vaš omiljeni jesenski obrok. 

POGLEDAJTE GALERIJU

POGLEDAJTE VIDEO: Idealno za početak dana: Pripremite za doručak zobenu kašu koja hrani dušu i tijelo

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike