Rajčicu možete naći u salatama, umacima, pečenjima, juhama. Ovo povrće je svestrano što se pripreme tiče i možete ga jesti sirovo, kuhano ili pečeno, a zastupljeno je u modernim jelima te u onim klasičnim, piše Euro.ESeuro.
Američki Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio je rajčicu za najzdravije povrće na svijetu.
Rajčica je najzdravije povrće
Rajčica ima mnoge zdravstvene prednosti, a izrazito je crvene boje koju joj daju spojevi polifenoli i karotenoidi koji djeluju antioksidativno i protuupalno.
Antioksidativna funkcija pomaže u zaštiti tjelesnih stanica od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, krvnog tlaka i LDL kolesterola ("lošeg kolesterola"). Također se povezuje sa smanjenjem raka prostate, dijabetesa i drugih kroničnih stanja.
Antioksidansi u rajčicama također mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim ultraljubičastim zrakama i poboljšati cjelokupno zdravlje kože. Ovo povrće bogato je esencijalnim vitaminima i mineralima, poput vitamina C, E, A, kalija, folne kiseline i vitamina K.
Brojni zdravstveni benefiti
Vitamin K i kalcij u rajčicama važni su za zdravlje kostiju i mogu pomoći u održavanju jake strukture kostiju. Vitamin A i beta-karoten u rajčicama važni su za zdravlje očiju i mogu pomoći u sprječavanju problema poput degeneracije makule povezane sa starenjem.
Rajčice su također dobar izvor dijetalnih vlakana koja su neophodna za održavanje zdravog i urednog probavnog sustava. Osim toga, imaju malo kalorija i puno vode i vlakana, što može pomoći u kontroli težine i potaknuti sitost.
"Konzumiranje rajčica i proizvoda na bazi rajčica može pomoći u zaštiti vašeg tijela od raka i bolesti srca", pojasnila je dijetetičarka Sherri Berger.
Rajčica od 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata. Također je bogata važnom hranjivom tvari likopenom, rekla je Berger. Ona je otkrila da konzumacija rajčice i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.
Rajčice su nabolje kuhane
Dijetetičarka Sara Riehm objasnila je da je vitamin C u rajčicama "važan za formiranje krvnih žila, mišića i dijelova naših kostiju", a "vitamin A je neophodan za zdravlje, rast i razvoj očiju".
"Lokalno uzgojene rajčice mogu prirodno sazreti i nisu podvrgnute tretmanima plinom etilenom koji potiču umjetno sazrijevanje", objasnila je Berger.
Kada ih pripremate, odlučite se za potpuno zrele rajčice, jer je njihov sadržaj likopena veći, pojasnila je dijetetičarka Kate Ingram. Osim toga, bolje je kuhati rajčice nego ih jesti sirove, jer kuhanje također može povećati likopen. "Zato razmislite o dodavanju rajčica u kuhana jela kao što su složenci ili napravite vlastiti umak od rajčice", istaknula je Ingram.
Kako biste povećali apsorpciju likopena, možete kombinirati rajčice sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.
POGLEDAJTE VIDEO: Festival sladoleda na Krku: Svi su ludi za jednim okusom - kombinacija vanilije i smokve