ČUDOTVORNO POVRĆE / Rajčica je najzdravije povrće na svijetu: Evo zašto ju je dobro jesti i kako utječe na nas

Image
Foto: Shutterstock

Rajčica ima mnoge zdravstvene prednosti, a izrazito je crvene boje koju joj daju spojevi polifenoli

27.8.2023.
23:19
Shutterstock
VOYO logo

Rajčicu možete naći u salatama, umacima, pečenjima, juhama. Ovo povrće je svestrano što se pripreme tiče i možete ga jesti sirovo, kuhano ili pečeno, a zastupljeno je u modernim jelima te u onim klasičnim, piše Euro.ESeuro.

POGLEDAJTE VIDEO: Tamo rajčice rastu usred grada, najam stana nije skup, više je bicikala nego automobila. Direkt u najboljem gradu na svijetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proglasio je rajčicu za najzdravije povrće na svijetu.

Rajčica ima mnoge zdravstvene prednosti, a izrazito je crvene boje koju joj daju spojevi polifenoli i karotenoidi koji djeluju antioksidativno i protuupalno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVJERITE ŠTO JEDETE /

Od ove hrane ispuštate miomirisne vjetrove: Oslobađaju simfoniju zvukova zbog kojih bi Beethoven bio ljubomoran

Image
PROVJERITE ŠTO JEDETE /

Od ove hrane ispuštate miomirisne vjetrove: Oslobađaju simfoniju zvukova zbog kojih bi Beethoven bio ljubomoran

Antioksidativna funkcija pomaže u zaštiti tjelesnih stanica od oksidativnog stresa i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, krvnog tlaka i LDL kolesterola ("lošeg kolesterola"). Također se povezuje sa smanjenjem raka prostate, dijabetesa i drugih kroničnih stanja.

Antioksidansi u rajčicama također mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih sunčevim ultraljubičastim zrakama i poboljšati cjelokupno zdravlje kože. Ovo povrće bogato je esencijalnim vitaminima i mineralima, poput vitamina C, E, A, kalija, folne kiseline i vitamina K.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni zdravstveni benefiti

Vitamin K i kalcij u rajčicama važni su za zdravlje kostiju i mogu pomoći u održavanju jake strukture kostiju. Vitamin A i beta-karoten u rajčicama važni su za zdravlje očiju i mogu pomoći u sprječavanju problema poput degeneracije makule povezane sa starenjem.

Rajčice su također dobar izvor dijetalnih vlakana koja su neophodna za održavanje zdravog i urednog probavnog sustava. Osim toga, imaju malo kalorija i puno vode i vlakana, što može pomoći u kontroli težine i potaknuti sitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

RAJČICA Ovoljetna suša u sjevernim regijama Italije mogla bi u idućem razdoblju izazvati nestašicu rajčice, i to one konzervirane. Na policama njemačkih trgovina već se krajem proljeća vidjela nestašica konzervirane rajčice, a tako bi koglo biti i drugdje. No, razlog nije sam suša, nego i povećana, čak prekomjerna kupovina konzerviranih namirnica tijekom pandemije, a i to što talijanski poljoprivrednici sve manje sade rajčicu. U Hrvatskoj su, zbog vrućeg i sušnog ljeta, prinosi rajčice manji i do 60 posto.

"Konzumiranje rajčica i proizvoda na bazi rajčica može pomoći u zaštiti vašeg tijela od raka i bolesti srca", pojasnila je dijetetičarka Sherri Berger.

Rajčica od 60 grama sadrži samo 12 kalorija i manje od tri grama ugljikohidrata. Također je bogata važnom hranjivom tvari likopenom, rekla je Berger.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je otkrila da konzumacija rajčice i likopena pomaže u prevenciji bolesti koronarnih arterija, raka želuca, raka prostate i cerebrovaskularnih bolesti.

Rajčice su nabolje kuhane

Dijetetičarka Sara Riehm objasnila je da je vitamin C u rajčicama "važan za formiranje krvnih žila, mišića i dijelova naših kostiju", a "vitamin A je neophodan za zdravlje, rast i razvoj očiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lokalno uzgojene rajčice mogu prirodno sazreti i nisu podvrgnute tretmanima plinom etilenom koji potiču umjetno sazrijevanje", objasnila je Berger.

Kada ih pripremate, odlučite se za potpuno zrele rajčice, jer je njihov sadržaj likopena veći, pojasnila je dijetetičarka Kate Ingram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, bolje je kuhati rajčice nego ih jesti sirove, jer kuhanje također može povećati likopen. "Zato razmislite o dodavanju rajčica u kuhana jela kao što su složenci ili napravite vlastiti umak od rajčice", istaknula je Ingram.

Kako biste povećali apsorpciju likopena, možete kombinirati rajčice sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo