Ljudi ih vole pripremati zbog njihovog bogatog okusa i jer se mogu pripremati u različitim kuhinjama. Gljive su zdrave jer su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, a sadrže malo kalorija i masti.
Pravilno skladištenje je važno kako bi se očuvala njihova svježina, nutritivna vrijednost, ali mogu brzo postati sluzave ako nisu pravilno pohranjene. Vlatka lake je za Express podijelila jednostavnu metodu skladištenja kako bi gljive ostale svježe i ukusne što je dulje moguće.
Kako pravilno skladištiti gljive?
Stručnjakinja za skladištenje je rekla: "Ne perite gljive prije nego što ih spremite. Pranje dodaje vlagu, što može dovesti do bržeg kvarenja. Umjesto toga, očistite ih neposredno prije upotrebe, osim ako ne planirate odmah koristiti gljive, izbjegavajte njihovo pohranjivanje u plastičnoj posudi u kojoj ste ih kupili i umjesto toga ih pohranite u papirnatu vrećicu s presavijenim vrhom. Papir omogućuje gljivama da dišu i sprečava nakupljanje viška vlage te smanjuje kvarenje."
Iake je dodala: "Ako pohranjujete u hladnjak, izbjegavajte ladicu za svježe meso i umjesto toga pohranite u glavni dio hladnjaka kako bi što više zraka moglo cirkulirati." Ta ladica se može činiti kao dobra opcija, ali može biti previše vlažna za gljive. Skladištenje u glavnom dijelu hladnjaka osigurava da gljive ostanu hladne i suhe.
Gljive upijaju vodu poput spužve pa umjesto da ih perete prije spremanja, očistite ih neposredno prije nego počnete pripremati jelo. Ako su gljive dosta prljave, nježno ih obrišite vlažnim ubrusom ili mekom četkom i uklonite svu prljavštinu.
Kako biste sačuvali njihov okus, ne zaboravite držati gljive podalje od druge hrane poput luka, češnjaka ili sireva u hladnjaku jer gljive mogu apsorbirati jake mirise u kratkom razdoblju.
POGLEDAJTE VIDEO: Jestive, nejestive, zaštićene i otrovne: Kako razlikovati gljive? 'Ne biste ih smjeli gledati samo odozgo'