Čak nije tolika stvar ni u količini koliko u vrsti ulja na kojoj pečete jaja. Umjesto biljnog ili suncokretovog, preporučuje se koristiti maslinovo ulje. Osim što će vam žumanjak biti savršene teksture, nakrcat ćete se i svim potrebnim antioksidansima. Prijašnje su studije pokazale da su biljna ulja izuzetno štetna za zdravlje ako se na njima hrana prži jer se tijekom tog procesa oslobađaju otrovne kemikalije aldehidi.
KOLIKO JAJA SMIJETE POJESTI DNEVNO? Hrvatska nutricionistica u razgovoru za Net.hr razjasnila vječnu dvojbu
Iako se i maslinovo smatra biljnim uljem, istraživanje je pokazalo da se njegovim zagrijavanjem stvara manje aldehida nego kod ostalih biljnih ulja. Na maslinovu ulju ispeći ćete savršeno jaje i zbog toga što ono oslobađa manje dima i brže se zagrijava, piše Brit+Co. Jaje će prije postati hrskavo, a žumanjak se neće prepeći. Neki ljudi ipak izbjegavaju pržiti na maslinovu ulju zbog njegova intenzivnog okusa koji se brzo upije u jaja. Međutim, stručnjaci kažu kako on zapravo obogaćuje okus jaja i daje mu finu aromu, a vaš je doručak daleko zdraviji.