PROVJERITE REŽETE LI SIR PRAVILNO: / Stručnjaci otkrili trikove s kojima i vi možete proći kao vrhunski chef

Kako ne biste uništili sir, potrebno je znati kako ga narezati. A stručnjaci kažu da svaki sir ima svoja pravila. Pa evo ih.

1.1.2020.
9:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Svaki siroljubac zna da nije svejedno kako je sir narezan. Svaka vrsta ima neka svoja pravila i sasvim je logično da neke ne možemo narezati na velike kocke koju ćemo potom strpati u usta jer... jer to jednostavno tako ne ide. Iako mi možda nismo stručnjaci za sir, nego samo, rekli bismo, entuzijasti, savjete za pravilno rezanje sira potražili smo na američkom Institutu za domaćinstvo.

Nije svaki sir isti

Njihovi stručnjaci tvrde kako nije bas svejedno pod kojim kutem ćemo rezati sir te da za svaki sir postoje mali trikovima kojima ćemo izvući maksimum iz te namirnice.

Pa evo, izvucite papir i olovku i bilježite.

Ako ste ljubitelj mekih sireva, primjerice camemberta i briea, onda znate da oni dolaze u manjem okruglom obliku. Kako biste iz njih izvukli maksimum izrežite na jednake šnitice i to tako ta ga prvo prerežete na četvrtine i potom prepolovite svaku od njih. Tako će vam svaki komad sira imati onu meku unutrašnjost.

Pokušajte pojesti samo jednu kockicu

Tvrdi sirevi koje kupujemo u blokovima zahtijevaju pak, malo drugačiji način rezanja. Radi se o sirevima poput cheddara ili, kod nas malo manje poznatog, crvenog leicestera. Njih uvijek moramo rezati na jednake kockice tako što ćemo cijeli blok prvo prerezati po dužini i potom raditi kockice. Imajte na umu da bi za rezanje sira trebalo imati poseban nož.

Sirevi koje kupujemo u trokutastom obliku, primjerice stilton ili neke vrste briea, treba znati narezati na jednake komade. Prvo odrežite sam vrh trokuta i potom sir izrežite na jednake ploške.

Ako vam se kojim slučajem na dasci za rezanje nađu sirevi neobična piramidalnog oblika, njih je najbolje rezati poput torte, a one koji su pakirani u vosak izrežite na jednake osmine, neovisno o tome skidate li prije rezanja vosak ili ne.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali