BEZ ODRICANJA /

Zaboravite na dijete: Ova metoda kuhanja tjestenine pomaže u mršavljenju

Image
Foto: pEXELS

Neke studije tvrde da tjestenina može biti korisna za mršavljenje, a ne razlog za debljanje

13.10.2024.
22:47
pEXELS
VOYO logo

Stručnjaci tvrde da postoji mogućnost da ljudi pogrešno jedu tjesteninu te da ona ne deblja nego zapravo može pomoći u gubitku kilograma.

Tjestenina je omiljena namirnica s ugljikohidratima, često u grupi s rižom i kruhom. Međutim, kako se trendovi mršavljenja mijenjaju, pitanje je li eliminacija ugljikohidrata ključ za mršavljenje - i dalje ostaje sporna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna stručnjakinja je rekla da bi tjestenina mogla pomoći u mršavljenju, a ne uzrokovati debljanje.

Image
Foto: Pexels

Kako tjestenina može biti dobra za mršavljenje?

Giulia Crouch predložila je da je jedan od najboljih načina da tjesteninu učinite zdravijom ponovno zagrijavanje nakon što se ohladi, što je uobičajena praksa za one koji pripremaju više od jedne porcije. Studija iz 2020. pokazala je da ova metoda kuhanja i zatim hlađenja tjestenine mijenja njenu strukturu, pretvarajući je u "otporan škrob" koji pogoduje crijevnim bakterijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
RAVNO IZ ITALIJE /

Umak ove kuharice proglašen je najboljim na svijetu, a mi vam donosimo recept

Image
RAVNO IZ ITALIJE /

Umak ove kuharice proglašen je najboljim na svijetu, a mi vam donosimo recept

Kad se ohlađena tjestenina podgrije, u jelu se stvara još otporniji škrob. Štoviše, studija Sveučilišta u Minnesoti iz 2023. otkrila je da tjestenina nije povezana s tjelesnom težinom ili sastavom tijela i može biti obrnuto povezana s BMI-om ili abdominalnom pretilošću.

Ova obrnuta povezanost implicira da bi, na temelju ovog istraživanja, tjestenina mogla pridonijeti mršavljenju, a ne debljanju kada je uključena u uravnoteženu prehranu.

Image
Foto: Pexels

Giulia je otkrila: "Jedan od mojih omiljenih obroka su ostaci tjestenine koje podgrijem u tavi s uljem dok dio ne postane slasno hrskav. Ispostavilo se da je - osim što je još ukusnije od originalnog jela, i bolje za vas. Kuhanje i potom hlađenje tjestenine mijenja njenu strukturu, pretvarajući je u 'otporan škrob', koji se prema studiji iz 2020. godine ponaša poput vlakana u tijelu. Time se hrane dobre bakterije u našim crijevima. Kada ponovno zagrijete ohlađenu tjesteninu, postaje ujednačena rezistentnim škrobom."

Osim toga, guru Thomas Whitehead nedavno je na Instagramu podijelio svojih pet niskokaloričnih namirnica, uključujući bijelu ribu, zeleno lisnato povrće i bjelanjke. Također je istaknuo ulogu kofeina u mršavljenju koji je opisao kao sastojak broj jedan u 90 posto sagorijevanja masti, budući da suzbija apetit, piše Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Čuva srce, mozak, vid. Ova je riba najzdravija, a nekad je bila sirotinjska hrana: 'To se promijenilo!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo