MASTERMEAL /

Otkrijte tajne savršenog telećeg jusa

Image
Foto: MasterMeal

Pravi jus radi se od pečenih telećih kostiju bogatih kolagenom – upravo on daje umaku prepoznatljivu svilenkastu teksturu

21.3.2025.
13:15
MasterMeal
VOYO logo

Danas pokazujemo kako napraviti umak koji daje savršenu zadnju notu na mesne delicije. Teleći tamni umak, odnosno teleći jus, ili kako ga neki vole nazivati – teleći ''žu''.

Nastaje dugotrajnim reduciranjem telećeg temeljca, dobivenog od pečenih telećih kostiju, povrća i aromatičnih začina. Za razliku od gustog demi-glacea, jus je laganiji, prozirniji i rjeđe konzistencije, ali izuzetno bogat okusom. U restoranima visoke kuhinje koristi se kao završni dodir za mesna jela, dodajući im sjaj i dubinu okusa bez prekrivanja osnovnih sastojaka.

Ključ je u kostima! Pravi jus radi se od pečenih telećih kostiju bogatih kolagenom – upravo on daje umaku prepoznatljivu svilenkastu teksturu.

U nastavku slijedi cijeli postupak u tekstualnom obliku, a ako želite i pomoć videa za cijeli tijek kuhanja – posjetite MasterMeal stranicu. Samo budite strpljivi i sve će ići laganini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krenimo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Image
MASTERMEAL /

Melkior Bašić otkriva tajne za pripremu savršenih domaćih lazanja

Teleći tamni umak

Potrebne namirnice:

  • Sol
  • Lovor list
  • Luk (400g)
  • Voda
  • Biljno ulje
  • Mrkva (130g)
  • Celer korijen (50g)
  • Češnjak (40g)
  • Teleće kosti (1.6 kg)
  • Crno vino (300 mL)
  • Koncentrat rajčice (60g)
Image
Foto: MasterMeal

Postupak:

  1. Teleće kosti stavljamo u pećnicu na 200 stupnjeva minimalno 45 do 60 min
  2. Hoćemo postići da su nam kosti tamno smeđe boje
  3. Operemo korjenasto povrće pa narežemo na kocke
  4. Nije ga potrebno guliti
  5. Prebacimo narezano povrće na pleh
  6. Zagrijemo lonac
  7. Dodamo ulje
  8. Dodamo pripremljeno povrće
  9. Posolimo
  10. Povrće trebamo ravnomjerno zapeći na umjerenoj vatri – da dobije zlatnu boju, odnosno da ga karameliziramo. To traje barem 30 minuta
  11. Izvadimo teleće kosti iz pećnice
  12. Na zapečeno povrće stavimo lovorov list. Dodamo koncentrat rajčice
  13. Na pleh u kojem smo pekli meso dodajemo vino da ''podignemo'' dodatno sokove
  14. Dodajemo vino u lonac s povrćem
  15. Istružemo kuhačom ili špatulom sve što je ostalo na dnu pleha od pečenja telećih kostiju. Izlijemo potom sve u lonac s mesom i povrćem
  16. Zalijemo sve s puno hladne vode. Ulijemo dovoljno vode tako da sve unutra pliva
  17. Kuhamo na laganoj temperaturi bez miješanja. Kuhamo dok se kosti ne počnu raspadati. To traje između 6 i 8 sati
  18. Nakon što se kosti počnu raspadati, trebamo procijediti
  19. Prvo izvadimo sve kosti i meso iz lonca na tacnu pokraj lonca
  20. Potom grabimo umak i kroz sito pritišćemo ostatak povrća iznad drugog lonca. Kad ocijedimo, ostatak prebacimo na drugu tacnu
  21. Odložimo umak na sobnoj temperaturi pa ga premjestimo u hladnjak kako bi ostao preko noći
  22. Sutradan – izvadimo umak iz hladnjaka
  23. Pokupimo masnoću s vrha umaka
  24. Umak stavimo na laganu vatru dok se ne reducira do željene gustoće
  25. Umak je gotov
  26. Možemo ga odmah koristiti ili zalediti pa iskoristiti kada nam zatreba
  27. Mi smo ga spremili u kalup za led, kako bismo ga kasnije mogli dozirano odlediti po potrebi
Image
Foto: MasterMeal

Dobar tek,

Melkior Bašić

POGLEDAJTE GALERIJU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
FINALE SHOWA GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo
Još iz rubrike