DA NE BI BILO /

Od ostataka hrane može vam pozliti ako napravite jednu pogrešku: Ovo sprječava kvarenje

Image
Foto: Shutterstock

Stručnjak za hranu podijelio je korisno pravilo od dva sata koje bi svi trebali slijediti kada je riječ o stavljanju ostataka hrane u hladnjak

11.8.2024.
14:38
Shutterstock
VOYO logo

Ljubitelji hrane znaju da su neka jela ukusnija dan nakon što su skuhana, ali pravilno skladištenje ključno je za izbjegavanje bolesti.

Paul Jackson, stručnjak za otpad iz NRC Business Waste, savjetuje ljudima da slijede njegovo "pravilo dva sata" za ostavljanje ostataka hrane prije nego što ih pohrane u hladnjak jer to sprječava razmnožavanje štetnih bakterija u hrani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Hrana nakon određenog vremena nije sigurna

"Maksimalno vrijeme koje hrana može provesti u opasnoj zoni je dva sata. Hrana se nakon dva sata mora konzumirati, pravilno skladištiti ili baciti. To uključuje sve kuhane ostatke, nasjeckano voće i povrće, meso, perad, ribu, jaja i mliječne proizvode", rekao je Jackson.

Paul je dodao da zanemarivanje hlađenja hrane u kuhinji može dovesti do opasnih posljedica zbog brzog rasta bakterija, stoga je upozorio: "Bakterije poput salmonele i E. coli mogu se udvostručiti nakon samo 20 minuta na četiri do 60 Celzijeva stupnja, čineći vaš obrok nesigurnim za jelo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE SVEJEDNO /

Kuhati u vodi, na pari ili u pećnici? Možda vas iznenadi koja je metoda najzdravija

Image
NIJE SVEJEDNO /

Kuhati u vodi, na pari ili u pećnici? Možda vas iznenadi koja je metoda najzdravija

Dalje naglašava važnost hlađenja, osobito pri višim temperaturama. "Hrana se tijekom vrućeg dana mora ohladiti nakon samo jednog sata jer temperatura okoline potiče brzi rast bakterija. To povećava rizik od trovanja hranom kada se kuhani proizvodi ostave na 32 Celzijeva stupnja dulje od 60 minuta", dodao je.

"Kada stavite vruću hranu u hladnjak, ona može povisiti ukupnu temperaturu unutra, utječući na druge pohranjene namirnice. To tjera uređaj da radi više kako bi održao sigurnu temperaturu, potencijalno ugrožavajući sigurnost hrane za sve ostalo u hladnjaku", objasnio je. Paul zatim savjetuje da treba provjeravati temperaturu hrane dok se hladi, kako bi se izbjegli bilo kakvi rizici. Tu na snagu stupa njegovo "pravilo dva sata".

"Ako vam je teško ohladiti hranu u tako kratkom vremenu, podijelite je na manje porcije s pomoću plitkih posuda za spremanje u hladnjak. Tekuća jela poput juha, variva i složenaca mogu se brzo ohladiti dodavanjem kockica leda prije spremanja", predlaže Paul, piše Mirror.

POGLEDAJTE VIDEO: WHO tvrdi: Uzrok smrti gotovo 400 tisuća Europljana godišnje je ovakva hrana!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo