Agava i med su popularni zaslađivači koji mogu učiniti mnoga jela i napitke slađima i ukusnijima. Iako su oba alternativa običnom šećeru, svaki od njih donosi svoje prednosti za zdravlje.
Ovi zaslađivači mogu se koristiti u mnogim receptima, poput kolača, smoothieja, koktela i drugih jela, čime postaju popularna opcija za sve koji žele smanjiti unos običnog šećera. Stručnjaci za prehranu ističu zdravstvene koristi svakog od njih, pomažući ljudima donijeti odluku o tome koji je bolji izbor za njihovu prehranu, piše Real Simple.
Što je agava?
"Agava je zaslađivač koji se dobiva iz soka biljke agave, sukulenta koji se većinom nalazi u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi", objašnjava nutricionistica Sarah Rueven. "Budući da je slađa od običnog šećera, može se koristiti u manjim količinama za isti slatki okus. Također je bez alergena, bez glutena i veganska", dodaje.
Agavu možete pronaći i koristiti u voćnim salatama, umacima za salate pa čak i u marinadama za meso.

Prema nutricionistici Umo Callins, agava je također slađa od šećera pa se u receptima koristi manja količina.
"To može biti korisno za osobe koje žele kontrolirati razinu šećera u krvi", kaže Callins. Agava ima i znatno rjeđu konzistenciju od meda, zbog čega se neka jela mogu djelovati tekuće.
Što je med?
Med, češći zaslađivač, može zasladiti čajeve, umake pa čak i sireve. Med se dobiva od nektara koji pčele skupljaju s cvjetova. "Med dolazi u različitim okusima ovisno o vrsti cvijeta i regiji iz koje pčele dolaze. Budući da je med proizvod životinjskog porijekla (pčele), nije veganski proizvod", kaže Rueven. Med je stoga bolji izbor za osobe koje ne prate vegansku prehranu.
"Med ima mnoge zdravstvene prednosti zbog visokog udjela antioksidansa, uključujući antibakterijska, antivirusna i protugljivična svojstva. Studije su pokazale da redovita konzumacija lokalnog meda može smanjiti sezonske alergije", dodala je Rueven.
Nutricionisti otkrili jesu li zdraviji med ili agava
Stručnjaci kažu da je zdraviji med. "Visok udio antioksidansa u medu pruža mnogo više zdravstvenih koristi nego agava. Uz to, agava sadrži više fruktoze, spoja koji je povezan s razvojem mnogih kroničnih bolesti", naglašava Rueven.
Oba zaslađivača trebaju se konzumirati umjereno, no Rueven smatra da je med bolji izbor ako ste usmjereni na zdravu prehranu. S druge strane, Callins objašnjava da oba zaslađivača mogu biti zdrava ovisno o tome što osoba traži.
"Za upravljanje razinom šećera u krvi, agava može biti bolji izbor zbog nižeg glikemijskog indeksa, no važno je paziti na količinu koja se koristi. Med obično sadrži više hranjivih tvari u usporedbi s agavom", objašnjava.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO: Inspekcije upale u pekarnice! 'Potrošači ne znaju svoja prava po pitanju hrane. Bilo je smrtnih slučajeva'