Klasična musaka od mesa popularno je jelo u našim krajevima, a voli ju cijela obitelj. Glavni sastojci su mljeveno meso i krumpir, dok se za vrijeme proljetne i ljetne sezone u musaki mogu naći razna povrća. S ovim jelom nikako nećete pogriješiti, bez obzira na kalorije koje se nalaze u njemu. Meso je potrebno ljudskom organizmu radi dodatne snage i energije koje će pomoći svim vitalnim i metaboličnim funkcijama.
U mesu se nalaze esencijalne aminokiseline koje su izvor proteina. Oni su nam potrebni za zdravlje i snagu cijelog tijela, a uz to osiguravaju snažan i jak imunitet. Osim toga, meso je bogat izvor željeza, selena i cinka. Željezo iz mesa pomaže stvaranje hemoglobina koji prenosi kisik u različite dijelove tijela. Cink će izgrađivati tkivo, a selen uništavati masti i kemikalije u tijelu. Osim proteina, u mesu se mogu naći vitamini A, B i D koji daju dobru podršku cijelom živčanom sustavu i poboljšavaju mentalno zdravlje. Osim toga, konzumiranjem mesa koža će postati sjajnija i zdravija.
Recept za finu musaku od mesa
Kako bi priredili ovu sočnu musaku, ovo su potrebni sastojci:
- 1,5 kilograma krumpira
- 50 dag mljevenog mesa
- 1 luk
- 2 dl soka od rajčice
- 2 žlice kečapa
- 4 jaja
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 20 dag ribanog sira trapista
- pola povrtne kocke za juhu
- sol i papar
- vegeta
- 1 dl bijelog vina
Postupak:
Krumpir skuhajte dok je u ljusci, ogulite ga pa narežite na tanje ploškice. U tavu na vatri stavite ulje, luk i mljeveno meso. Pirjajte i miješajte sve dok meso malo ne posmeđi. Na to stavite soli, začina i zalijte bijelim vinom. Miješajte i dalje sve dok tekućina ne ispari. U to dodajte rajčicu, kečap i oko čašu vode. Pirjajte tako na srednjoj vatri još 20-ak minuta.
U drugoj posudi umutite jaja, stavite vrhnje, vegetu i sol.
Pripremite vatrostalnu posudu za pečenje tako da ju namastite. U njoj slažite red krumpira da prekrije cijelo dno. Na to žlicom rasporedite smjesu od jaja i vrhnja. Stavite mesa da prekrije cijelu površinu, posipajte sir, i tada ponovite s krumpirom, mesom i sirom. Zadnji sloj neka bude krumpir. Zalijte sve smjesom jaja i vrhnja i posipajte sirom.
Stavite u pećnicu na 200°C na oko 30 minuta. Znat ćete da je gotovo kada poprimi zlaćanu boju.
Uz ovo možete servirati zelenu salatu.
Dobar tek!