Ponekad se čini da je glupo oprati neke namirnice prije nego što ih pojedete, ali postoje razlozi zašto biste to trebali. Naime, ako ne operete određenu hranu, izlažete se riziku od razvoja raznih bolesti, piše Daily Star.
POGLEDAJTE VIDEO: Gužvetine u trgovinama koje rade. Nezadovoljni građani, trgovci još više: Tako izgleda neradna nedjelja na hrvatski način
Tim online prodavača zdrave hrane, MuscleFood.com, otkrio je koji se točno artikli iz supermarketa moraju temeljito oprati prije jela.
Ako ne operete voće i povrće prije konzumacije, to može dovesti do zdravstvenih komplikacija kao što su trovanje hranom, mučnina i proljev. Povrće i voće može se često dirati u supermarketima, tako da poduzimanje koraka za temeljito čišćenje proizvoda može pomoći u zaštiti od bakterija.
Voće i povrće također se može zaraziti štetnim bakterijama iz kontakta sa životinjama i tvarima u tlu ili vodi. Kad ga donesete doma, postoji dodatni rizik od kontaminacije zbog nepravilnog skladištenja i tijekom pripreme hrane.
Jagode, krumpir i kelj treba temeljito oprati
Namirnice koje je potrebno temeljito oprati prije jela uključuju jagode, krumpir i kelj.
"Mnogi će se ljudi iznenaditi kada saznaju da voće i povrće može uzrokovati ozbiljne bolesti ako nije dobro oprano prije konzumiranja. Važno je oprati, isprati i oribati proizvode pod mlazom vode prije jela kako bi se spriječilo konzumiranje prljavštine, bakterija i pesticida koji mogu učiniti ljude bolesnima", rekla je Ashleigh Tosh iz MuscleFood.com.
"Trebate biti pažljiviji kada perete voće za koje je utvrđeno da sadrži veće razine pesticida, a to uključuje jagode i brusnice. Također je važno osigurati da lisnato povrće, poput zelene salate i kelja, bude pravilno oprano kako bi se smanjio rizik od trovanja hranom ", istaknula je.
Ovo su namirnice koje se prema stručnjacima moraju oprati prije jela!
Jagode
Jagode se moraju pravilno isprati kako bi se uklonili prljavština i ostaci koje najvjerojatnije sadrže jak koktel ostataka pesticida.
Namirnice koje je potrebno temeljito oprati prije jela uključuju jagode, krumpir i kelj.
Krumpir
Preskakanje ribanja i pranja krumpira moglo bi uzrokovati bolesti koje se prenose hranom. Kao korjenasto povrće, krumpir može apsorbirati pesticide i klice u tlu.
Kelj
Lisnato povrće poput kelja povezuje se sa štetnim klicama uključujući E. Coli i salmonelu, stoga je važno temeljito ga isprati pod vodom.
Zelena salata
Pazite da dobro operete površinu lišća kada čistite salatu jer ponekad može sadržavati dovoljno klica da se ljudi razbole. Izbjegavajte kupnju pokvarene ili mokre salate jer bi to mogao biti znak da nešto nije u redu.
Brusnice
Istraživanja pokazuju da brusnice često sadrže visoku količinu pesticida jer ih poljoprivrednici koriste kako bi se riješili insekata koji napadaju voće.
Jabuke
Utvrđeno je da jabuke sadrže više pesticida, uključujući neke u visokim koncentracijama.
Koštuničavo voće
Utvrđeno je da breskve, šljive i nektarine sadrže sojeve listerije koji mogu uzrokovati bolest. Dobro ih istrljajte i isperite pod mlazom vode.