Jaja su jedna od najpopularnijih namirnica u svakom kućanstvu, a svatko ih sprema na drugačiji način. Ona su zdrava i svestrana, što ih čini izvrsnim osnovnim sastojkom za skoro svako jelo ili poslasticu dok su svježa, piše Express.
POGLEDAJTE VIDEO: Lani smo 10 jaja mogli kupiti za 2, a danas cijena ide i do 4 eura. Kad će pojeftiniti? 'A nekad su bila bagatela…'
Ali kada je u pitanju njihovo čuvanje dulje od nekoliko tjedana nakon što ih donesete kući, neki načini skladištenja prolaze bolje od drugih. Dok se neki ljudi kunu u kuhinjski pult za čuvanje kupovnih jaja, drugi ih neće držati nigdje osim u hladnjaku.
Stručnjak s portala Egg Info otkrio je da postoji jedna metoda koja nadmašuje te obje. "Držite jaja u njihovim originalnim kutijama kada ih spremate. To osigurava da svi mirisi iz okolne hrane ne dođu do jaja", istaknuo je.
Osim toga, iz Egg Infa su otkrili da se jaja čuvaju na konstantnoj temperaturi ispod 20 °C kako bi se "održala njihova svježina i kvaliteta". Iako ih većina ljudi drže u hladnjaku, jaja u takvom okruženju neće trajati više od tri tjedna. Korištenje zamrzivača, međutim, omogućuje im da budu "zamrznuta do godinu dana".
Dok se neki ljudi kunu u kuhinjski pult za čuvanje jaja, drugi ih neće držati nigdje osim u hladnjaku.
Zamrzavanje bjelanjaka i žumanjaka
Bilo da se radi o pohranjivanju bjelanjaka ili žumanjaka koji su ostali neiskorišteni nakon spravljanja slastica ili o cijelom pakiranju jaja, ovo je rješenje idealno za proizvode kojima uskoro ističe rok trajanja.
"Zamrzavajte samo jaja koja su svježa i s datumom roka trajanja. Da biste zamrznuli cijela jaja, bjelanjak i žumanjak prvo morate istući zajedno. Zatim, izlijte sadržaj u posudu prikladnu za zamrzavanje i označite s datumom, zatim zatvorite i zamrznite. Isti je postupak kod zamrzavanja bjelanjaka", upozorio je stručnjak.
"Žumanjak će se želirati ako se ostavi u izvornom obliku, što bi ga učinilo neupotrebljivim za pripravu raznih recepata, stoga biste trebali dodati neke sastojke kako biste spriječili želiranje. Sol i šećer su posebno korisni za to. Dodajte pola žličice soli ili jednu, jednu i pol žlicu šećera na svakih 240 ml sirovih žumanjaka. To prilagodite ovisno o tome hoćete li jaja koristiti za slatka ili slana jela", pojasnio je stručnjak.
Za sigurnu konzumaciju smrznutih jaja, važno je osigurati da su prethodno potpuno odmrznuta i zatim temeljito termički obrađena. Odmrzavanje jaja vrlo je jednostavno. Trebate ih premjestiti iz zamrzivača u hladnjak gdje ih treba držati preko noći. Uvijek ih upotrijebite čim se otope.