ZA 10 KOMADA I DO 3,5 EURA! / Stručnjak za Net.hr pojasnio zašto su jaja toliko skupa, što određuje njihovu cijenu, ali i što možemo dalje očekivati

Image
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Profesor Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu u razgovoru za Net.hr ističe kako je u tržišnom gospodarstvu djelovanje 'nevidljive ruke' neminovno i porast je opravdan dok god postoji platežno sposobna potražnja

20.11.2023.
19:31
Tomislav Miletic/PIXSELL
VOYO logo

Iako je inflacija pala, cijene u trgovinama i dalje su za većinu građana dosta 'paprene', a zadnjih dana kupci se posebice žale na cijene jaja za koje se na placu traži od tri do tri i pol eura za 10 komada. Jaja su jedna od namirnica čija cijena već neko vrijeme raste. Je li rast cijena jaja opravdan? Profesor Ivo Grgić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu u razgovoru za Net.hr kaže da kupci dobro primjećuju promjene kod cijena, posebno ako se povećavaju.

"Kod toga im malo pomaže odgovor je li taj rast opravdan. U tržišnom gospodarstvu djelovanje 'nevidljive ruke' je neminovno i porast je opravdan dok god postoji platežno sposobna potražnja", rekao je Grgić. Koncem godine, zbog smanjene proizvodnje iz 'naturalnog' dijela, dolazi do porasta cijena kao odgovor na povećanje broja kupaca, jer dio onih koji imaju deset do dvadeset nesilica se pojavljuju kao kupci, ali i dio onih koji su od njih kupovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je uobičajena cikličnost cijena", dodaje ovaj profesor.

POGLEDAJTE VIDEO: Maslac 3,05 eura, jaja 1,75. ovo su cijene koje bi nas u petak mogle dočekati u trgovinama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inputi dižu cijenu

Upitan što utječe na rast cijena, Grgić kaže da njihovu cijenu određuje cijena glavnih inputa kao što su stočna hrana i energenti. "Većina hrane se kupuje na tržištu, često i u nevrijeme, jer zbog stalnosti potreba proizvođači moraju imati veće zalihe. U hladnije doba porast je i utrošene energije za grijanje. Naravno, tu su ostali troškovi kao što su radna snaga, prevencija bolesti i tako dalje", kazao je.

Image
Foto: Net.hr
Image
Foto: Net.hr

Ivo Grgić

Također, važno je i poznavati jesu li cijene u nekom razdoblju bile za proizvođače prihvatljive, možda su tada oni bili na ivici ekonomske opravdanosti i slično. "A cijene u maloprodaji, a to zanima potrošača, su još povećane zbog svih drugih troškova i trgovačkih marži. I u ukupnoj potrošačkoj košarici od 100 eura, pola eura se i 'ne primijeti', misle mnogi trgovci. A potražnja nije elastična, kao što je to kod povrća ili voća", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOKLE TAKO? /

Inflacija usporava, a cijene namirnica i dalje divljaju: 'Košarica od 15 artikala 17,1 posto skuplja nego lani'

Postoji prostor za sniženje

Grgić kaže da ne očekuje daljnji porast cijene uz pretpostavku da se ne dogode neki golemi tržni poremećaji ili "iskakanje" nekog većeg proizvođača. "One će se zadržati na ovoj razini do početka sljedeće godine, a onda će doći do njihovog smanjenja. Do koje razine, više ovisi o trgovcima nego o proizvođačima", rekao je Ivo Grgić u razgovoru za Net.hr, dodajući da se u trgovačkim centrima jaja znaju pronaći na sniženju, što pokazuje da postoji prostor za niže cijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike