Jaja su pristupačan, odličan izvor nemasnih proteina, a i jednostavna su za pripremu. Ipak, na jednu stvar treba paziti.
Utjecaj jaja na povišen kolesterol i njihova veza s kroničnim bolestima je tema mnogih istraživanja, ali postaje sve jasnije da se rizik povezan s prevelikim konzumiranjem jaja razlikuje među pojedincima.
Genetika, način na koji pripremate jaja, vaša ukupna prehrana pa čak i mjesto stanovanja, mogu utjecati na to koliko jaja možete jesti dnevno, a da vam ne šteti. Također, treba uzeti u obzir količinu ukupnog kolesterola u prehrani.
Mala studija na 38 zdravih odraslih osoba otkrila je da samo tri jaja dnevno poboljšavaju razine LDL-a i HDL-a. Međutim, stručnjaci ne preporučuju više od dva jaja dnevno, a mnogi i dalje predlažu da se držite samo jednog.
Studija provedena na odraslim Korejcima otkrila je da konzumacija dva do sedam jaja tjedno pomaže u održavanju visoke razine HDL kolesterola i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma. S druge strane, dva ili više jaja dnevno nisu imala isti zaštitni efekt.
Rizik može varirati za različite grupe
Iako se konzumacija nekoliko jaja dnevno čini sigurnom za većinu zdravih odraslih osoba, važno je spomenuti da neka istraživanja ipak pokazuju suprotno. Jedna studija na skoro 200.000 američkih veterana povezala je konzumaciju samo jednog jaja dnevno s blago povećanim rizikom od srčanog udara.
Efekt je bio najveći kod osoba s dijabetesom ili prekomjernom težinom, što predlaže da cjelokupno zdravstveno stanje utječe na to koliko je jaja sigurno jesti.
Druga studija je promatrala uzorak od više od 100.000 odraslih osoba i otkrila da su starije osobe koje su jele više od pet ili šest jaja tjedno imale 30 posto veći rizik od srčanih bolesti. Međutim, rizik od srčanih bolesti raste kako starite zbog promjena kao što su začepljene arterije i nakupljanje masnoće.
Ako imate visok LDL kolesterol, prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, kroničnu bolest poput dijabetesa ili imate obiteljsku povijest srčanih bolesti, možda bi bilo najbolje da ne jedete više od jednog jaja dnevno ili četiri-pet tjedno.
Je li bolje jesti bjelanjak
U prosjeku, jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, koji je koncentriran u žumanjku. Zbog toga neki ljudi jedu samo bjelanjak kako bi smanjili unos kolesterola, a istovremeno dobivaju nemasne proteine.
Međutim, ne bi trebalo potpuno izbaciti žumanjak zbog sadržaja kolesterola. Žumanjak je također dio jaja koji je prepuno željeza, vitamina D, karotenoida i drugih vitamina, koji su zaslužni za smanjenje upale, povećanje razine HDL kolesterola i poboljšanje metaboličkog zdravlja.
Iako imaju mnoge prednosti, ako imate visoku razinu od srčanih bolesti ili već imate visok kolesterol, umjerene količine žumanjka mogu spriječiti daljnje povećanje kolesterola, piše Espreso.
POGLEDAJTE VIDEO: Lani smo 10 jaja mogli kupiti za 2, a danas cijena ide i do 4 eura