OVO MIJENJA SVE / Točna količina jaja koju odrasla osoba smije pojesti, a da joj ne skoči kolesterol: Raskrinkan je i mit o žumanjku!

Image
Foto: Shutterstock

Za zdravu odraslu osobu s normalnom razinom kolesterola i bez značajnih faktora rizika od srčanih oboljenja, neka istraživanja sugeriraju da jedno do dva jaja dnevno mogu biti u redu, a moguće je čak i da imaju prednosti koje pomažu zdravlju srca

27.10.2023.
15:13
Shutterstock
VOYO logo

Jaja su pristupačan, odličan izvor nemasnih proteina, a i jednostavna su za pripremu. Ipak, na jednu stvar treba paziti.

Utjecaj jaja na povišen kolesterol i njihova veza s kroničnim bolestima je tema mnogih istraživanja, ali postaje sve jasnije da se rizik povezan s prevelikim konzumiranjem jaja razlikuje među pojedincima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Genetika, način na koji pripremate jaja, vaša ukupna prehrana pa čak i mjesto stanovanja, mogu utjecati na to koliko jaja možete jesti dnevno, a da vam ne šteti. Također, treba uzeti u obzir količinu ukupnog kolesterola u prehrani.

Mala studija na 38 zdravih odraslih osoba otkrila je da samo tri jaja dnevno poboljšavaju razine LDL-a i HDL-a. Međutim, stručnjaci ne preporučuju više od dva jaja dnevno, a mnogi i dalje predlažu da se držite samo jednog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Studija provedena na odraslim Korejcima otkrila je da konzumacija dva do sedam jaja tjedno pomaže u održavanju visoke razine HDL kolesterola i smanjuje rizik od metaboličkog sindroma. S druge strane, dva ili više jaja dnevno nisu imala isti zaštitni efekt.

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Rizik može varirati za različite grupe

Iako se konzumacija nekoliko jaja dnevno čini sigurnom za većinu zdravih odraslih osoba, važno je spomenuti da neka istraživanja ipak pokazuju suprotno. Jedna studija na skoro 200.000 američkih veterana povezala je konzumaciju samo jednog jaja dnevno s blago povećanim rizikom od srčanog udara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Efekt je bio najveći kod osoba s dijabetesom ili prekomjernom težinom, što predlaže da cjelokupno zdravstveno stanje utječe na to koliko je jaja sigurno jesti.

Image
VITAMINSKA BOMBA /

Pomaže kod zatvora, upale grla, a i čisti bubrege: Ovaj napitak čini čuda za organizam, ali nije svejedno kako ga pijete

Image
VITAMINSKA BOMBA /

Pomaže kod zatvora, upale grla, a i čisti bubrege: Ovaj napitak čini čuda za organizam, ali nije svejedno kako ga pijete

Druga studija je promatrala uzorak od više od 100.000 odraslih osoba i otkrila da su starije osobe koje su jele više od pet ili šest jaja tjedno imale 30 posto veći rizik od srčanih bolesti. Međutim, rizik od srčanih bolesti raste kako starite zbog promjena kao što su začepljene arterije i nakupljanje masnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako imate visok LDL kolesterol, prekomjernu tjelesnu težinu ili pretilost, kroničnu bolest poput dijabetesa ili imate obiteljsku povijest srčanih bolesti, možda bi bilo najbolje da ne jedete više od jednog jaja dnevno ili četiri-pet tjedno.

Image
Foto: Shutterstock

Je li bolje jesti bjelanjak

U prosjeku, jedno veliko jaje sadrži oko 200 miligrama kolesterola, koji je koncentriran u žumanjku. Zbog toga neki ljudi jedu samo bjelanjak kako bi smanjili unos kolesterola, a istovremeno dobivaju nemasne proteine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ne bi trebalo potpuno izbaciti žumanjak zbog sadržaja kolesterola. Žumanjak je također dio jaja koji je prepuno željeza, vitamina D, karotenoida i drugih vitamina, koji su zaslužni za smanjenje upale, povećanje razine HDL kolesterola i poboljšanje metaboličkog zdravlja.

Iako imaju mnoge prednosti, ako imate visoku razinu od srčanih bolesti ili već imate visok kolesterol, umjerene količine žumanjka mogu spriječiti daljnje povećanje kolesterola, piše Espreso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE VIDEO: Lani smo 10 jaja mogli kupiti za 2, a danas cijena ide i do 4 eura

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo