Tražite li brz, jednostavan, a ukusan namaz za doručak, večeru, ili međuobrok? Pašteta od tune je savršen izbor! Ovaj recept kombinira kremastu teksturu, bogat okus i jednostavnost pripreme, čineći ga idealnim za svaku priliku – od užurbanih jutara do elegantnih druženja. Zaboravite na kupovne paštete i pripremite svoju, domaću verziju, koja je neusporedivo bolja i zdravija.
Zašto ćete obožavati ovu paštetu?
Ova pašteta od tune nije samo ukusna, već je njezina priprema izrazito jednostavna i brza. Bit će gotova za svega 15 minuta uz minimalan napor i nekoliko osnovnih sastojaka. Možete je prilagoditi svom ukusu dodavanjem različitih začina i dodataka. Uz to je i zdrava, Bogata proteinima i omega-3 masnim kiselinama, a savršena je za mazanje na kruh, krekere, te kao dodatak salatama ili kao dip za povrće i slično.
Ključni sastojci i zamjene
Za pripremu ove paštete trebat će vam:
- Tuna: Ovo je naravno osnova paštete. Preporučuje se korištenje tune u salamuri, jer je lakše ocijediti. Tuna u ulju također je opcija, ali će pašteta biti masnija (i kremastija). Možete koristiti tunu u komadima ili komadićima, ovisno o željenoj teksturi. Allrecipes nudi brojne varijacije, uključujući i one sa začinima.
- Krem sir: Daje pašteti kremastu teksturu i bogat okus. Možete koristiti punomasni krem sir za najbogatiji okus, ili light verziju s manje masnoće. Umjesto krem sira, možete koristiti majonezu (za manje kremastu teksturu), ricotta sir ili mascarpone.
- Svježi začini: Vlasac, kopar, peršin ili timijan savršeno nadopunjuju okus tune. Možete koristiti svježe ili sušene začine.
- Luk: Mladi luk, ljutika ili crveni luk dodaju pikantnost i hrskavost. Važno je sitno ih nasjeckati.
- Limunov sok i korica: Daju svježinu i kiselost koja balansira okuse.
- Maslinovo ulje: Dodaje se za bogatiji okus po želji.
- Začini: Sol, papar, ili prema želji Tabasco umak za one koji vole ljuto.
- Kapari (opcionalno): Slani, ukiseljeni pupoljci kapara dodaju poseban okus i teksturu. Umjesto njih možete koristiti kisele krastavce.
Recept za savršenu paštetu od tune
Sastojci (za 4 porcije):
- 1 konzerva tune (oko 150-200g ocijeđene mase)
- 60g krem sira (sobne temperature)
- 1-2 žlice sitno nasjeckanog mladog luka
- ½ žlice sitno nasjeckanog svježeg kopra (ili drugog začinskog bilja po želji)
- 1 žlica limunovog soka
- ½ naribane limunove korice
- 1 žlica maslinovog ulja (opcionalno)
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat Tabasco umaka (opcionalno)
- Kapari (opcionalno)

Upute za pripremu:
- Priprema tune: Ocijedite tunu od viška tekućine (salamure, vode ili ulja). Ako koristite tunu u ulju, možete sačuvati malo ulja za dodavanje u paštetu.
- Usitnjavanje tune: U zdjeli vilicom usitnite tunu do željene konzistencije. Ako želite glatku paštetu, koristite štapni mikser ili food processor.
- Dodavanje sastojaka: Dodajte krem sir, sitno nasjeckani mladi luk, kopar, limunov sok, limunovu koricu, maslinovo ulje (ako koristite), sol, papar i Tabasco umak (ako koristite).
- Miješanje: Sve sastojke dobro promiješajte dok se ne sjedine. Ako koristite štapni mikser ili food processor, miksajte dok ne postignete željenu konzistenciju.
- Dodavanje kapara ili kiselih krastavaca: Ukoliko koristite kapare, lagano ih umiješajte. Važno je da zadrže hrskavu teksturu.
- Hlađenje: Prebacite paštetu u posudu s poklopcem i stavite u hladnjak na barem 30 minuta da se okusi prožmu i pašteta malo stisne.
- Dodatni Savjet: Ukoliko želite rustikalniju paštetu, tunu nemojte previše usitnjavati, a sastojke možete samo pomiješati vilicom.
Posluživanje i čuvanje
Paštetu od tune poslužite uz svježi kruh, krekere, prepečenac ili kao dio salate. Možete je ukrasiti s malo svježeg začinskog bilja, kaparima ili kriškom limuna. Može čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do 3 dana, a može se i zamrznuti do 3 mjeseca, iako očekujete da se tekstura može malo promijeniti nakon odmrzavanja.
POGLEDAJTE GALERIJU
POGLEDAJTE VIDEO Novi reality show donosi odgovore na pitanja i probleme s kojima se suočavamo