Poznati hrvatski kuhar Marin Medak, koji je prije nekoliko dana imao veliku čast te je pripremao jela na Pantovčaku za vrijeme posjeta turskog predsjednika Recepa Erdogana, otkrio je u RTL Direktu sjajan trik - kako uštedjeti plin, a ne prekuhati tjesteninu?
Svježa tjestenina
"Najviše biste uštedjeli vremena za kuhanje sa svježom tjesteninom, ona se duplo kraće kuha nego suha tjestenina. A druga stvar kako ćete uštedjeti najviše energije - moramo biti svjesni da treba 15 minuta da zakipi voda, a onda kuhati još četiri minute. Znači ako je to nekakvih 20 minuta sveukupno, onda te dvije minute nije ni 10% uštede u ukupnom trošku o kojem se radi. Po našem će se iskustvu najveća ušteda dogoditi ako stavite veliki lonac, široki lonac, s poklopcem i sad ćemo vidjeti, stavili smo jednaku količinu četiri litre u jedan i četiri litre u drugi, koji će prije zakipjeti", rekao je Marin Medak.
"Prije svega mi Hrvati često prekuhamo tjesteninu i događa se to da je tjestenina hajdemo reći prenapuhana i nije al dente. Treba biti al dente što znači u sredini ona bijela mala točkica. Ako je svježa tjestenina onda se kuha maksimalno dvije, tri minute ovisno o debljini, dok recimo ove ostale suhe tjestenine od četiri minute pa nadalje", objasnio je Medak.