BOLJI OD KUPOVNOG /

Imamo recept za savršen domaći kesten pire: A znamo i kako ga učiniti zdravijim

Image
Foto: shutterstock

Kesten pire priprema se sa strpljenjem i polaganim kuhanjem, a dobije se veoma ukusan i kremasti namaz. Priprema kesten pirea zapravo je veoma jednostavna, a pogotovo ako pratite recept.

18.11.2024.
8:38
shutterstock
VOYO logo

Kesten pire je savršeno predblagdansko jelo. Umjesto da ga kupujete u supermarketima, možete se okušati u samostalnoj pripremi u udobnosti vašeg doma. Kesteni su prirodan izvor vlakana, vitamina i minerala, a kada se pravilno pripreme, mogu poslužiti kao ukusna slastica.

Kako napraviti kesten pire

Za kuhanje kestena trebat će vam veliki lonac i oko pola sata vremena. Prvo zarežite kestene po vrhu, stavite ih u lonac s vodom i kuhajte oko 20-25 minuta dok ne omekšaju. Zatim ih ogulite i očistite od ljuski. Umjesto da kuhate kestene, za ovaj recept možete koristiti i pečene kestene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci za kesten pire:

  • 350 g kuhanih kestena
  • 2 šalice vode ili mlijeka
  • 1-2 žlice šećera u prahu
  • ostrugana mahuna vanilije
  • prstohvat soli
Image
BRZO GOTOVA I BEZ BRAŠNA /

Recept za tortu od kestena i čokolade za koju ti ne treba ni žlica brašna!

Image
BRZO GOTOVA I BEZ BRAŠNA /

Recept za tortu od kestena i čokolade za koju ti ne treba ni žlica brašna!

Recept za kesten pire:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. U tavi na srednjoj vatri umutite 2 čaše mlijeka sa 1-2 žličice šećera u prahu
  2. Otopite šećer pa dodajte 350 g kuhanih kestena i mahunu vanilije pa pustite da se lagano kuha.
  3. Kuhajte na laganoj vatri otprilike 20 minuta i povremeno pomiješajte.
  4. Uklonite mahunu vanilije.
  5. Ubacite kestene, bez tekućine, u blender ili multipraktik i pasirajte dok ne postane glatko. Dodajte tekućine ukoliko je potrebno.
  6. Smjesu ohladite i pohranite u hermetički zatvorenu posudu i držite u hladnjaku 4 do 5 dana.

Zdravi kesten pire

Umjesto šećera, možete koristiti med ili javorov sirup u receptu. Ako još više želite obogatiti recept, umjesto kravljeg mlijeka možete iskoristiti neko biljno, poput kokosovog, bademovog ili zobenog. Ne samo da će mu ovo dati dodatnu nutritivnu vrijednost, nego i drugačiji okus.

Image
Foto: Pexels

Sastojci:

  • 500 g kuhanih kestena (ili pečenih i oguljenih)
  • 200 ml biljnog mlijeka (npr. bademovo, kokosovo ili zobeno)
  • 1-2 žlice meda ili javorovog sirupa (po ukusu)
  • Prstohvat soli
  • Ekstrakt vanilije (po želji, otprilike pola žličice)

Priprema:

  1. Ako koristite svježe kestene, prvo ih zarežite po vrhu, stavite ih u lonac s vodom, i kuhajte oko 20-25 minuta dok ne omekšaju. Zatim ih ogulite i očistite od ljuski. Ako već imate kuhane ili pečene kestene, preskočite ovaj korak.
  2. Stavite kuhane kestene u blender ili multipraktik, dodajte biljno mlijeko, prstohvat soli i med ili javorov sirup. Blendajte dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Po potrebi dodajte još malo mlijeka da dobijete željenu teksturu.
  3. Dodajte ekstrakt vanilije po želji, i još jednom kratko izmiksajte.
  4. Pire možete poslužiti topao ili hladan. Ukrasite s malo mljevenih orašastih plodova, cimetom, ili voćem po želji.

POGLEDAJTE VIDEO: Argeta izbacila paštetu s potpisom vrhunskog chefa, a kad vidite kako je izgledala promocija, krenut će vam zazubice!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo