U našim trgovinama možemo pronaći mnogo vrsta voća koje dozrijeva ljeti u kojem često uživamo, a sezonsko voće je ono voće koje nam donosi najviše blagodati, posebno ako je uzgoj ekološki. Najbolji je i najsigurniji način da izbjegnete voće i povrće iz sumnjivih izvora da uvijek kupujete i konzumirate sezonsko voće. Dakle, voće koje dozrijeva ljeti je najbolje što više konzumirati u vrućim ljetnim danima, a drugo voće ostavite za vrijeme kada upravo ono bude sezonsko voće.
Koje voće dozrijeva ljeti?
Tijekom ljeta, priroda se majčinski pobrinula za nas i u ovoj sezoni darovala nam obilje ukusnih i korisnih plodova koji su idealna hrana za ljeto. Voće koje dozrijeva ljeti dobro je jesti u tom periodu, a da naše tijelo ne pati, preporučuje se unos ljetnog voća poput:
- smokve
- šljive
- kruške
- lubenica
- jagode
- kupine
Smokve
Berba plodova se provodi sve od lipnja do listopada, a plodovi se konzumiraju svježi. Važno je napomenuti da je tijekom berbe potrebno zaštititi kožu jer bijeli sok iz stabljike i lišća smokve može nadražiti kožu. Ako su plodovi smokve namijenjeni za sušenje, moraju biti potpuno zreli jer tada sadrže najviše šećera.
Smokve su odličan izvor minerala i vitamina. Smokve sadrže:
- kalcij
- fosfor
- bakar
- kalij
- magnezij
- vitamin B
- vitamin C
- vitamin A
- vitamin K
Šljive
U Hrvatskoj je najraširenija sorta poznata pod nazivom bistrica, a dozrijeva krajem kolovoza i početkom rujna. Najukusnija je ako se konzumira sirova, svježa, netom ubrana.
Odličan je izvor:
- vitamina C
- vitamina K
- vitamina E
- B6
- folne kiseline
- niacina
Kruška
Zbog izuzetne slatkoće, kruškov se sok ponekad koristi kao zaslađivač u desertima umjesto šećera, a kruške su prirodan i brz izvor energije.
Kruška je dobar izvor:
- vitamina C
- bakra
- nutrijenata koje daju znatan doprinos antioksidativnoj zaštiti organizma od slobodnih radikala.
Lubenica
Lubenice su slatko, osvježavajuće voće bogato nizom zdravih sastojaka. One se većinom sastoje od vode, a bogate su i antioksidantima te likopenom, što je odlično za cjelokupno zdravlje.
"Mnoga istraživanja kažu da veća konzumacija lubenice smanjuje rizik od debljanja ili pretilosti, dijabetesa i srčanih bolesti. Također pomaže u povećanju razine energije, smanjenju tjelesne težine, potiče rast kose i proljepšava ten", istaknuli su u EC Elist klinici.
Jagode
Osim što su fine i osvježavajuće, jagode su pune vitamina i antioksidansa te sadrže niz supstanci koje štite naše zdravlje.
Ovo su glavne prednosti jagode koja je poznata i kao kraljica voća:
- Poboljšavaju pamćenje
- Ublažavaju upale
- Jačaju kosti
- Pomlađuju kožu
- Odlične su za zdravlje očiju
- Pomažu u borbi protiv raka
- Imaju velik postotak vlakana
- Jačaju imunitet
- Pomažu u sagorijevanju nakupljenih masti
- Smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
Kupine
Kupina ima više vlakana nego većina drugog ljetnog voća. U jednoj šaci kupina ima oko osam grama vlakana, a preporuka za dnevni unos kupina je četiri grama. Osim što su dobre za probavu i održavanje težine, vlakna u kupinama pomažu sniziti i održavati kolesterol.
Zdravstvene prednosti kupine
- Obiluje vitaminima A, C i K
- Sadrži visoku razinu Antioksidansa
- Poboljšava kognitivne i motoričke sposobnosti
presađivanje kupina
Lubenica
Lubenice su savršena ljetna hrana! Osim što su ukusne, lubenice sadrže vrlo malo kalorija, izvrstan su izvor vitamina C te odlično gase žeđ. U nastavku pročitajte i otkrijte deset razloga zašto bi lubenicu trebali jesti svakoga dana:
- Pozitivno utječe na rad srca
- Jača kosti
- Jača imunitet
- Pomaže pri mršavljenju
- Ima protuupalna svojstva
- Poboljšava vid
5. Lubenica
Ljetno voće pozitivno utječe na naše zdravlje
''Lubenica je bogata kalijem, jako je bitno konzumirati ju ljeti. Puno se znojimo i možemo lako ostati dehidrirani. Kalij je dobar i za prevenciju visokog krvnog tlaka i općenito naš štiti od kardiovaskularnih bolesti'', naglašava Eva Pavić, rukovoditeljica Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Zagreb.
"Jedna od zvijezda ljeta je rajčica! Jako je važno da je konzumiramo tijekom ljeta jer je bogata likopenom. To je jedan od najjačih antioksidansa, pogotovo ako se napravi sataraš ili na šalšu'', preporuča Pavić.
Rajčica bogata likopenom, jagode vitaminom C i kupine koje uz vitamin C imaju i visoke količine vitamina A - ovo su samo neke od opcija koje će vam ljetne mjesece učiniti ugodnijima i zdravijima, a vaša će vam koža biti zahvalna.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: U Zagrebu ekološka tržnica. Kako se voće i povrće tamo razlikuje od uvezenog? 'Ima veliki benefit'