Dunja (Cydonia oblonga) je voće koje se često zanemaruje, ali krije izuzetna ljekovita svojstva i blagodati za zdravlje. Prepoznatljiva po svom specifičnom mirisu i zlatnožutoj boji, sve više osvaja srca ljubitelja zdrave prehrane.
Ova aromatična žuta voćka ne samo da štiti tijelo od virusa, već se gotovo svi njezini dijelovi mogu koristiti za pripremu čajeva, sokova i kompota.
Ova voćka potječe iz područja južno od Kaspijskog jezera, ali se danas uzgaja diljem svijeta u umjerenim klimatskim područjima. Uspijeva i na našim prostorima, posebno u Dalmaciji i Istri.
Ljekovita svojstva dunje
Dunja je pravi mali rudnik zdravlja zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu. Ovo su neki od njezinih najvažnijih ljekovitih svojstava.
Čuva crijeva
Dunja je izvrstan izvor vlakana koja pomažu u regulaciji probave. Pektini iz dunje djeluju blagotvorno na crijevnu floru i pomažu u prevenciji zatvora. Redovita konzumacija dunje može ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva i drugih probavnih tegoba. Vlakna iz dunje također pomažu u snižavanju razine kolesterola u krvi.
Tanini iz dunje imaju adstringentno djelovanje koje pomaže kod proljeva. Tradicionalno se čaj od dunje koristio za ublažavanje mučnine i povraćanja. Pektini i tanini zajedno djeluju na smirivanje upala u probavnom traktu.
Smiruje kašalj
Dunja se od davnina koristi kao prirodni lijek protiv kašlja. Sluz iz sjemenki dunje oblaže grlo i ublažava nadražaj na kašalj. Eterična ulja iz listova i kore dunje imaju antiseptičko djelovanje koje pomaže u borbi protiv respiratornih infekcija.
Čaj od dunje s medom odličan je prirodni sirup protiv kašlja. Djeluje umirujuće na dišne puteve i olakšava iskašljavanje. Redovito konzumiranje dunje tijekom sezone prehlada i gripe može ojačati imunitet i smanjiti učestalost respiratornih infekcija.
Obiluje nutrijentima
Dunja je bogat izvor vitamina i minerala. Sadrži značajne količine:
- Vitamin C - snažan antioksidans koji jača imunitet
- Kalij - važan za regulaciju krvnog tlaka
- Bakar - potreban za stvaranje crvenih krvnih stanica
- Željezo - ključno za prijenos kisika u tijelu
- Magnezij - važan za zdravlje kostiju i mišića
- Pektin - topiva vlakna koja snižavaju kolesterol
- Tanin - imaju adstringentno i protuupalno djelovanje
- Fenolne spojeve - snažni antioksidansi
Zahvaljujući ovom bogatom nutritivnom profilu, dunja djeluje kao prirodni multivitamin koji jača cijeli organizam.
Antivirusno djelovanje
Jedno od najvažnijih svojstava dunje je njezino antivirusno djelovanje. Istraživanja su pokazala da ekstrakti dunje mogu inhibirati rast i širenje različitih virusa, uključujući virus gripe. Flavonoidi i drugi antioksidansi iz dunje pomažu u jačanju imuniteta i borbi protiv virusnih infekcija.
Redovita konzumacija dunje tijekom sezone prehlada i gripe može značajno smanjiti rizik od obolijevanja. Čaj od dunje s dodatkom meda i limuna odličan je prirodni lijek kod prvih simptoma prehlade ili gripe.
Kako koristiti dunju?
Dunja se može koristiti na razne načine u prehrani i narodnoj medicini.
Čaj od dunje
Čaj od dunje jedan je od najčešćih načina korištenja ove ljekovite biljke. Priprema se od sušenih listova, plodova ili sjemenki dunje. Za pripremu čaja potrebno je staviti 1-2 žličice sušenih listova ili narezanih plodova dunje u šalicu, preliti vrućom vodom i ostaviti poklopljeno 10-15 minuta.
Procijedite i po želji zasladite medom. Preporučuje se piti 2-3 šalice dnevno kod prehlade, kašlja ili probavnih tegoba.
Čaj od dunje djeluje umirujuće na dišne puteve, ublažava kašalj i jača imunitet. Također pomaže kod probavnih smetnji i proljeva. Može se piti i preventivno tijekom sezone viroza.
Sok od dunje
Svježi sok od dunje pravi je eliksir zdravlja.
Sastojci:
- 1 kg zrelih dunja
- sokovnik
- gaza ili cjedilo
- voda
- med
Postupak:
Operite i narežite 1 kg zrelih dunja, stavite u sokovnik ili izmiksajte u blenderu. Procijedite kroz gazu ili cjedilo te po želji razrijedite vodom i zasladite medom. Preporučuje se da ga pijete 1-2 dcl soka dnevno.
Sok od dunje bogat je vitaminom C i antioksidansima koji jačaju imunitet. Odličan je za prevenciju prehlada i gripe. Također pomaže u regulaciji probave i snižavanju kolesterola.
Kompot od dunje
Kompot od dunje ukusan je i zdrav desert.
Sastojci:
- 1 kg narezane dunje
- 500 ml vode
- 200 g šećera
Priprema:
Operite i narežite 1 kg dunje na kriške, zatim stavite u lonac i dodajte 500 ml vode i 200 g šećera. Kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Ohladite i servirajte kao desert ili prilog.
Kompot od dunje bogat je vlaknima i antioksidansima. Djeluje blagotvorno na probavu i jača imunitet. Može se jesti kao zdrava zamjena za slatkiše.
Upotreba dunje za njegu kože
Osim za unutarnju upotrebu, dunja se može koristiti i za vanjsku primjenu u njezi kože.
Maska za lice
Maska od dunje djeluje protiv bora i pomlađuje kožu.
Sastojci:
- pola zrele dunje
- 1 žlica meda
- 1 žlica jogurta
- mlaka voda
Priprema:
Izmiksajte pola zrele dunje te dodajte jednu žlicu meda i jednu žlicu jogurta. Nanesite na lice i vrat te ostavite 15-20 minuta. Isperite mlakom vodom.
Ova maska hidrira i hrani kožu, smanjuje bore i vraća sjaj licu. Preporučuje se da se koristi jednom do dva puta tjedno za najbolje rezultate.
Balzam za usne
Balzam od dunje odličan je za njegu ispucalih usana.
Sastojci:
- 1 žličica meda
- 1 žličica maslinovog ulja
- pola dunje
Priprema:
Izmiksajte mesnati dio jedne dunje te dodajte jednu žličicu meda i jednu žličicu maslinovog ulja. Dobro promiješajte i nanesite na usne. Ostavite da djeluje 10-15 minuta i isperite.
Ovaj prirodni balzam hidrira i omekšava usne te ih štiti od pucanja. Koristite ga svakodnevno za meke i njegovane usne, piše Britannica.
POGLEDAJTE VIDEO: Neke su samo jednom jestive. Determinator Kiš: 'Ovu gljivu lako je zamijeniti jednom otrovnom'