Došlo je i vrijeme za djedove brkove. Ovi tradicionalni keksići popularni su kod nas u vrijeme Božića. Obično se rade od prhkog tijesta koje se oblikuje u tanke trake ili zmijice, a zatim savija u oblik nalik brkovima. Često su posipani šećerom u prahu kako bi dodatno naglasili svoj blagdanski izgled.
Djedovi brkovi recept
Tradicionalni djedovi brkovi rade se s punjenjem od oraha i marmelade, najčešće marelice, s čokoladom na vrhu. Najkompliciraniji dio pripreme djedovih brkova je samo motanje tijesta, a ni to nije teško kad se ispraksirate. Uz ovaj recept za djedove brkove, imat ćete slatki i popularni božićni kolač za čas!
Djedovi brkovi sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 150 g maslaca (hladnog)
- 50 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
Djedovi brkovi sastojci za punjenje:
- 100 g mljevenih oraha (ili lješnjaka)
- 2-3 žlice pekmeza od marelice (ili neki drugi po izboru)
- 50 g tamne čokolade (po želji)
Djedovi brkovi sastojci za premazivanje:
- 50 g tamne čokolade za premazivanje
Djedovi brkovi postupak:
- U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol.
- Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama.
- Umiješajte jaje i vanilin šećer, pa zamijesite glatko tijesto.
- Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
- U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe s pekmezom od marelice i, ako želite, otopljenom tamnom čokoladom. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se lako razmaže po tijestu.
- Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik debljine oko 3 mm. Premažite ga ravnomjerno pripremljenim punjenjem.
- Počnite ga lagano savijati u rolu, počevši s jedne strane.
- Narezanu rolu izrežite na manje komade debljine oko 1,5 cm.
- Posložite komade na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
- Otopite tamnu čokoladu i premažite svaki keks na vrhu, a zatim pospite šećerom u prahu dok je čokolada još mekana.
- Ostavite kekse da se ohlade prije nego ih poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO: Čvarci bi od slavonskog specijaliteta mogli postati kraljevski