TRADICIONALNA SLASTICA /

Omiljeni kolač jednostavan je za pripremu: Donosimo recept za djedove brkove

Image
Foto: Shutterstock

Prepoznatljiv po svom jedinstvenom izgledu koji podsjeća na stilizirane brkove, donosi dozu nostalgije i topline u svaku priliku

30.12.2024.
20:22
Shutterstock
VOYO logo

Došlo je i vrijeme za djedove brkove. Ovi tradicionalni keksići popularni su kod nas u vrijeme Božića, no to ne isključuje uživanje u njima za doček nove godine. Obično se rade od prhkog tijesta koje se oblikuje u tanke trake ili zmijice, a zatim savija u oblik nalik brkovima. Često su posipani šećerom u prahu kako bi dodatno naglasili svoj blagdanski izgled.

Image
JEDNOSTAVNO I UKUSNO /

Blagdanski klasik kojeg svi vole. Imamo recept za vanilin kiflice na 4 načina

Image
JEDNOSTAVNO I UKUSNO /

Blagdanski klasik kojeg svi vole. Imamo recept za vanilin kiflice na 4 načina

Djedovi brkovi recept

Tradicionalni djedovi brkovi rade se s punjenjem od oraha i marmelade, najčešće marelice, s čokoladom na vrhu. Najkompliciraniji dio pripreme djedovih brkova je samo motanje tijesta, a ni to nije teško kad se ispraksirate. Uz ovaj recept za djedove brkove, imat ćete slatki i popularni kolač za čas!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Djedovi brkovi sastojci za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca (hladnog)
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

Djedovi brkovi sastojci za punjenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 100 g mljevenih oraha (ili lješnjaka)
  • 2-3 žlice pekmeza od marelice (ili neki drugi po izboru)
  • 50 g tamne čokolade (po želji)

Djedovi brkovi sastojci za premazivanje:

  • 50 g tamne čokolade za premazivanje

Djedovi brkovi postupak:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol.
  2. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama.
  3. Umiješajte jaje i vanilin šećer, pa zamijesite glatko tijesto.
  4. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  5. U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe s pekmezom od marelice i, ako želite, otopljenom tamnom čokoladom. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se lako razmaže po tijestu.
  6. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik debljine oko 3 mm. Premažite ga ravnomjerno pripremljenim punjenjem.
  7. Počnite ga lagano savijati u rolu, počevši s jedne strane.
  8. Narezanu rolu izrežite na manje komade debljine oko 1,5 cm.
  9. Posložite komade na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
  10. Otopite tamnu čokoladu i premažite svaki keks na vrhu, a zatim pospite šećerom u prahu dok je čokolada još mekana.
  11. Ostavite kekse da se ohlade prije nego ih poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO: Čvarci bi od slavonskog specijaliteta mogli postati kraljevski

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo