TRADICIONALNA SLASTICA /

Donosimo recept za djedove brkove, svima omiljen božićni kolač

Image
Foto: Shutterstock

Prepoznatljiv po svom jedinstvenom izgledu koji podsjeća na stilizirane brkove, donosi dozu nostalgije i topline u svaku priliku

2.12.2024.
13:32
Shutterstock
VOYO logo

Došlo je i vrijeme za djedove brkove. Ovi tradicionalni keksići popularni su kod nas u vrijeme Božića. Obično se rade od prhkog tijesta koje se oblikuje u tanke trake ili zmijice, a zatim savija u oblik nalik brkovima. Često su posipani šećerom u prahu kako bi dodatno naglasili svoj blagdanski izgled.

Image
JEDNOSTAVNO I UKUSNO /

Blagdanski klasik kojeg svi vole. Imamo recept za vanilin kiflice na 4 načina

Image
JEDNOSTAVNO I UKUSNO /

Blagdanski klasik kojeg svi vole. Imamo recept za vanilin kiflice na 4 načina

Djedovi brkovi recept

Tradicionalni djedovi brkovi rade se s punjenjem od oraha i marmelade, najčešće marelice, s čokoladom na vrhu. Najkompliciraniji dio pripreme djedovih brkova je samo motanje tijesta, a ni to nije teško kad se ispraksirate. Uz ovaj recept za djedove brkove, imat ćete slatki i popularni božićni kolač za čas!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Shutterstock

Djedovi brkovi sastojci za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca (hladnog)
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

Djedovi brkovi sastojci za punjenje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 100 g mljevenih oraha (ili lješnjaka)
  • 2-3 žlice pekmeza od marelice (ili neki drugi po izboru)
  • 50 g tamne čokolade (po želji)

Djedovi brkovi sastojci za premazivanje:

  • 50 g tamne čokolade za premazivanje

Djedovi brkovi postupak:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol.
  2. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama.
  3. Umiješajte jaje i vanilin šećer, pa zamijesite glatko tijesto.
  4. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  5. U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe s pekmezom od marelice i, ako želite, otopljenom tamnom čokoladom. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se lako razmaže po tijestu.
  6. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik debljine oko 3 mm. Premažite ga ravnomjerno pripremljenim punjenjem.
  7. Počnite ga lagano savijati u rolu, počevši s jedne strane.
  8. Narezanu rolu izrežite na manje komade debljine oko 1,5 cm.
  9. Posložite komade na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
  10. Otopite tamnu čokoladu i premažite svaki keks na vrhu, a zatim pospite šećerom u prahu dok je čokolada još mekana.
  11. Ostavite kekse da se ohlade prije nego ih poslužite.

POGLEDAJTE VIDEO: Čvarci bi od slavonskog specijaliteta mogli postati kraljevski

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
dosje
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo