Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
TRADICIONALNA SLASTICA /

Omiljeni kolač jednostavan za pripremu: Donosimo recept za djedove brkove

Prepoznatljiv po svom jedinstvenom izgledu koji podsjeća na stilizirane brkove, donosi dozu nostalgije i topline u svaku priliku

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Došlo je vrijeme i za djedove brkove. Ovi tradicionalni keksići popularni su u vrijeme Božića, no to ne isključuje uživanje u njima za i za doček nove godine. Obično se rade od prhkog tijesta koje se oblikuje u tanke trake ili zmijice, a zatim savija u oblik nalik brkovima. Često su posuti šećerom u prahu kako bi se dodatno naglasio njihov blagdanski izgled.

Djedovi brkovi recept

Tradicionalni djedovi brkovi rade se s punjenjem od oraha i marmelade, najčešće marelice, s čokoladom na vrhu. Najkompliciraniji dio pripreme djedovih brkova je motanje tijesta, a ni to nije teško kad se ispraksirate. Uz ovaj recept za djedove brkove, imat ćete slatki i popularni božićni kolač za čas.

Djedovi brkovi sastojci za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca (hladnog)
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli

Djedovi brkovi sastojci za punjenje:

  • 100 g mljevenih oraha (ili lješnjaka)
  • 2-3 žlice pekmeza od marelice (ili neki drugi po izboru)
  • 50 g tamne čokolade (po želji)

Djedovi brkovi sastojci za premazivanje:

  • 50 g tamne čokolade za premazivanje

Djedovi brkovi postupak:

  1. U zdjeli pomiješajte brašno, šećer u prahu i sol.
  2. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete smjesu nalik mrvicama.
  3. Umiješajte jaje i vanilin šećer, pa zamijesite glatko tijesto.
  4. Zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.
  5. U međuvremenu, pomiješajte mljevene orahe s pekmezom od marelice i, ako želite, otopljenom tamnom čokoladom. Smjesa treba biti dovoljno čvrsta da se lako razmaže po tijestu.
  6. Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u pravokutnik debljine oko 3 mm. Premažite ga ravnomjerno pripremljenim punjenjem.
  7. Počnite ga lagano savijati u rolu, počevši s jedne strane.
  8. Narezanu rolu izrežite na manje komade debljine oko 1,5 cm.
  9. Posložite komade na lim obložen papirom za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 10-12 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi.
  10. Otopite tamnu čokoladu i premažite svaki keks na vrhu, a zatim pospite šećerom u prahu dok je čokolada još mekana.
  11. Ostavite kekse da se ohlade prije nego ih poslužite.

POGLEDAJTE GALERIJU 

POGLEDAJTE VIDEO Elegancija u jednostavnosti: Recept za francuski kolač od jabuka s kremom od vanilije

 

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike