Dagnje, popularne školjke iz mora, nisu samo ukusne, već su i prava riznica zdravlja. Bogate visokokvalitetnim proteinima, doprinose izgradnji i obnovi tkiva, što ih čini odličnim izborom za sve koji žele održavati zdravu prehranu.
Njihov jedinstven okus i tekstura čine ih omiljenim sastojkom u raznim kulinarskim specijalitetima diljem svijeta. Stoga, nije čudo da su dagnje omiljene među ljubiteljima morskih plodova, pružajući pritom brojne nutritivne benefite.
Ljuštura dagnje sastoji se od dva dijela: gornjeg i donjeg oklopa. Gornja ljuska je obično ravnija i glatka, dok je donja ljuska dublja i zakrivljenija. Svježe dagnje trebaju imati sjajnu, tamnoplavu ili crnu ljušturu, a na njima mogu biti pričvršćene alge ili školjke, što je dobar znak da su svježe.
Gdje žive dagnje
Dagnje se uglavnom zadržavaju na jednom mjestu, hraneći se planktonom koji filtriraju iz vode. Ponekad konzumiraju bakterije i toksine, što ih čini potencijalno opasnima za konzumaciju. Kuhanje uništava većinu kontaminanata, ali neki mogu ostati.
Dagnje žive u grozdovima na pješčanim sprudovima, podvodnim liticama, stupovima ili vise povezane finim nitima. Samonikle dagnje se nalaze na mnogim mjestima uz obalu pa ih se tako, primjerice, može pronaći u Novigradskom moru, Šibenskom zaljevu i kanalu, Malostonskom, Pulskom zaljevu i Limskom kanalu.
Vrhunac sezone za svježe dagnje je od listopada do ožujka. Dagnje u ljušturama možete kupiti tijekom cijele godine, a u ponudi su oljuštene – smrznute, dimljene ili pakirane u salamuri ili octu.
Nutritivne vrijednosti dagnji
Dagnje su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i mozga. Nutritivno su bogate, pune su proteina, vitamina i minerala. Osim toga, dagnje sadrže značajne količine vitamina B12, željeza i cinka, koji igraju ključnu ulogu u održavanju energije, jačanju imunosnog sustava i podržavanju zdravlja krvi.
Jedna porcija plavih dagnji kuhanih na pari sadrži:
- Kalorije: 146
- Proteini: 20 grama
- Masti: 4 grama
- Ugljikohidrati: 6 grama
- Vlakna: 0 grama
- Šećer: 0 grama
Dagnje sadrže mnoge vitamine i minerale, uključujući:
- Željezo
- Vitamin C
- Vitamin A
- Kalcij
Koliko se kuhaju dagnje?
Koliko se dugo kuhaju smrznute dagnje
Ako su vaše smrznute dagnje još uvijek u ljusci, možete ih kuhati na pari u loncu napunjenom vodom ili vinom pet do sedam minuta ili dok se ljušture dagnji ne otvore. Možete ih i pirjati na ulju ili maslacu na jakoj vatri.
Ako pripremate smrznute dagnje, samo stavite školjke u plitku posudu, dodajte 50 ml vruće vode i kuhajte na visokoj temperaturi četiri do pet minuta. Provjerite jesu li potpuno kuhane prije nego što ih odmrznete.
Dagnje treba kuhati pet do sedam minuta. Dodajte ih u lonac i pokrijte poklopcem. Održavajte visoku temperaturu. Kuhanje će trajati pet do sedam minuta ovisno o jačini topline, količini tekućine koju koristite i količini dagnji. Kad para izađe ispod poklopca lonca, nakon 15 sekundi će biti gotove.
Koliko dugo se kuhaju svježe dagnje
Kuhanje na pari klasičan je i jednostavan način kuhanja dagnji kako bi se očuvao prirodni okus. Ne morate ih miješati, samo ih brzo poklopite i pustite da se kuhaju na pari. Dodajte dovoljno tekućine za stvaranje pare, poput vode, juhe ili bijelog vina. Čim se školjke otvore, potrebno ih je kuhati samo tri do pet minuta. Maknite poklopac i lonac s vatre.
Recept za dagnje na pari u temeljcu od bijelog vina i češnjaka
Dagnje kuhane na pari u juhi od bijelog vina od češnjaka jednostavno je napraviti, zdrave su i ukusne.
Sastojci:
- 1 kg dagnji
- 2 do 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 4 režnja češnjaka
- 1 crveni luk
- pola žličice crvene paprike
Priprema:
U pećnicu ili lonac za kuhanje od šest litara dodajte dvije do tri žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte četiri nasjeckana režnja češnjaka i tanko narezan luk. Začinite sa soli, jednom žličicom talijanskog začina i pola žličice crvene paprike. Dagnje skuhajte. Dodajte očišćene dagnje u lonac i promiješajte, zatim dodajte jednu šalicu juhe i pola šalice bijelog vina. Poklopite i ponovno pojačajte vatru na srednje jaku. Ostavite dagnje kuhati na pari pet do šest minuta ili dok se dagnje ne otvore. Maknite lonac s vatre čim se dagnje otvore. Umiješajte tri žlice nasjeckanog svježeg peršina (ako ga koristite). Poslužite i uživajte! Podijelite školjke i juhu u zdjelice za posluživanje i odmah poslužite s kriškama limuna i hrskavim kruhom sa strane.
Smiju li se dagnje jesti drugi dan?
Lagano otvorene dagnje još uvijek mogu biti sigurne za jelo, ali najbolje je provjeriti zatvara li se školjka kad se lupka. Ako se ne zatvori, dagnju je najbolje baciti.
Dagnje se lako kvare i treba ih pojesti na dan kupnje. Ako ih otvorite, pojedite ih u roku od najviše 48 sati. U određenim slučajevima mogu uzrokovati velike probleme s trovanjem hranom.
Ljeti im je rok trajanja kraći (do osam dana) od onog zimi (do 17 dana), ali u oba slučaja čuvajte ih u posudi u hladnjaku i konzumirajte unutar šest dana od datuma pakiranja.
Kako očistiti dagnje kao profesionalac
Osim što su jako ukusne, također su i pune vitamina, proteina i Omege 3. Međutim, ako ih ne očistite kako treba, mogli biste se otrovati.
Evo kako možete očistiti dagnje kao profesionalac. Prvo i najvažnije, uvijek kupujte svježe dagnje i pripremajte ih isti dan. Dagnje se brzo kvare i ne želite riskirati svoje zdravlje, piše Medium.
Pregledajte dagnje
Prije nego počnete čistiti školjke, važno ih je pregledati. Potražite dagnje s razbijenim školjkama ili one koje su otvorene. Riješite se svih dagnje koje ne prođu ovaj test jer nisu sigurne za jelo.
Isperite dagnje
Isperite dagnje pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili ostatke. To će također pomoći da se ukloni višak soli ili pijeska koji bi mogli biti na školjkama.
Oribajte školjke
Upotrijebite čvrstu četku za ribanje ljušture dagnji, obraćajući posebnu pozornost na školjke ili druge ostatke koji bi se mogli zalijepiti za njih. To će pomoći u uklanjanju prljavštine ili nečistoća koje se mogu nalaziti na školjkama. Upotrijebite nož za uparivanje kako biste uklonili tvrdokorne parazite.
Obradite dagnje
Neke dagnje mogu imati vlaknasti dio pričvršćen za školjku, što je u biti nakupina niti koje pomažu dagnji da se pričvrsti za stijene ili druge površine. Da biste je uklonili, upotrijebite čistu krpu tako što ćete je čvrsto uhvatiti i nježno povući prema kraju školjke. Obavezno uklonite taj dio prije kuhanja dagnji.
Namočite dagnje
Dagnje namočite u hladnoj posoljenoj vodi oko 20 minuta. To će pomoći u uklanjanju pijeska ili šljunka koji se mogu nalaziti unutar dagnji. Da biste to učinili, pomiješajte 1/4 šalice morske soli s četiri šalice hladne vode u velikoj zdjeli. Dodajte dagnje i ostavite da se namaču 20 minuta. Nakon namakanja, dagnje ponovno isperite pod hladnom tekućom vodom kako biste uklonili višak soli.
Kako prepoznati pokvarene dagnje
Važno je znati kako prepoznati jesu li dagnje pokvarene kako se ne biste razboljeli nakon konzumacije.
- Jedan od najuočljivijih znakova da su dagnje pokvarene je jak, neugodan miris. Svježe dagnje trebale bi imati blag, morski miris.
- Drugi način da saznate jesu li dagnje pokvarene je da provjerite njihov izgled. Trebaju imati dobro zatvorene ljuske, ali ako su otvorene ili imaju razbijene ljuske, to je znak da nisu svježe.
- Osim toga, treba izbjegavati školjke koje su sluzave ili im se promijenila boja.
- Također provjerite ima li pukotina ili krhotina na školjkama. Dagnje s oštećenim ljušturama vjerojatnije će se pokvariti, a mogu biti i leglo bakterija.
Ako primijetite bilo koji od navedenih znakova, najbolje je odmah baciti dagnje. Konzumiranje pokvarenih može dovesti do trovanja hranom i drugih zdravstvenih rizika.
Pravilno skladištenje dagnji
Dagnje imaju vrlo kratak rok trajanja pa ih je važno pravilno skladištiti kako bi što duže ostale svježe. Dagnje je najbolje čuvati u hladnjaku, ali pri tome morate imati na umu nekoliko stvari.
- Najprije dagnje spremite u posudu koja omogućuje cirkulaciju zraka. Plastična vrećica ili zatvorena posuda mogu uzrokovati da se dagnje brže pokvare. Umjesto toga upotrijebite posudu s rupama ili rupičastu vrećicu.
- Zatim stavite vlažnu krpu preko dagnji da ostanu vlažne. To će spriječiti njihovo isušivanje i umiranje. Obavezno zamijenite krpu ako se osuši.
- Dagnje čuvajte u najhladnijem dijelu hladnjaka, obično na donjoj polici. To će vam pomoći da ih održite na sigurnoj temperaturi i usporite rast bakterija.
Prije pohranjivanja dagnji svakako ih pregledajte kako biste bili sigurni da su svježe i sigurne za jelo. Potražite dagnje koje su čvrsto zatvorene ili se zatvaraju kada ih dodirnete.
POGLEDAJTE VIDEO: Zabava od Komarne do Brijeste. Pripremaju se stotine kila janjetine, dagnje: 'Mi smo generacija koja to doživila'