Rijetko tko ne voli pire od krumpira. No, ako je on ljepljiv, hladan ili još gore, bez okusa vaši ukućani će ga izbjegavati u širokom luku, piše goodhousekeeping.com.
Bez vrhunskog krumpira nema ni vrhunskog pirea. Najbolji za to je Russet ili Yukon Gold krumpir. Također, evo popisa sedam najčešćih grešaka koje treba izbjegavati tijekom spravljanja ove jednostavne delikatese.
1. Korištenje pogrešne vrste krumpira Kako smo gore već spomenuli najbolji za pire je Russet ili Yukon Gold krumpir. Voštani krumpir (poput crvenih ili bijelih sorti) zahtijeva više gnječenja kako bi postao kremast, što bi moglo dovesti do grozne "krumpir paste".
2. Prekasno solite vodu Vodu u kojoj stavljate kuhati krumpir trebali biste posoliti odmah na početku. Krumpir će upijati sol i na kraju vjerojatno nećete morati dodavati sol.
Shutterstock
3. Krumpire kuhate u vrućoj vodi Krumpire u loncu prelijte hladnom vodom, dodajte sol, zatim prokuhajte i nastavite ih kuhati na laganoj vatri.
4. Dobro ne ocijedite krumpire Nakon kuhanja krumpire dobro iscijedite kako biste izbjegli kašast, vodenast "nered". Ako želite, kuhani krumpir lagano zagrijte na ploči štednjaka da biste ga malo osušili prije gnječenja.
5. Mlijeko i maslac iz frižidera odmah zagrijete Pustite da maslac malo odstoji na sobnoj temperaturi prije nego što ga otopite u vrućem krumpiru, pa u smjesu dodajte toplo mlijeko ili vrhnje. Lakše će se sve upiti i neće sve ohladiti.
6. Predugo gnječite krumpir Nabubrene granule škroba u kuhanom krumpiru u osjetljivom su stanju. Ako krumpir predugo ili presnažno gnječite, on će osloboditi puno škroba pa će pire biti ljepljiv i neukusan.
7. Pire napravite prerano Jela s krumpirom treba konzumirati kada su svježe napravljena i topla, inače imaju okus po kartonu.