Chia sjemenke povezane su s nižim kolesterolom, boljim krvnim tlakom i manjim rizikom od srčanih bolesti. Ova superhrana koju su nekada obožavali Asteci i Maje zbog svojih zdravstvenih svojstava i sposobnosti povećanja energije, ponovno je postala izrazito popularna u modernim dijetama.
Minijaturna sjemenka bila je osnovna hrana za Maje i Asteke, pružajući im vitalne proteine, vlakna i energiju za svakodnevni život. Danas je chia ponovno zauzela svoje mjesto u zdravoj prehrani, piše Mirror.
Zašto su korisne chia sjemenke?
Chia sjemenke osobito su korisne za zdravlje crijeva, zahvaljujući izuzetno visokom sadržaju vlakana. Svaka porcija od 28 grama (dvije žlice) sadrži približno 11 grama vlakana, što je ključni nutrijent za zdravu probavu.
Topiva vlakna u chia sjemenkama upijaju vodu i stvaraju tvar koja - kada se pomiješaju s tekućinama, pomaže da hrana prolazi kroz probavni sustav, sprječavajući zatvor i potičući rast korisnih bakterija u crijevima. Topiva vlakna u chia sjemenkama djeluju kao prirodni podmazivač, omekšavajući stolicu i sprječavajući zatvor, što je čest problem kod osoba koje su na dijetama s niskim udjelom vlakana.
Još jedna značajna prednost chia sjemenki je njihov blagotvoran učinak na zdravlje crijeva. Omega-3 masne kiseline i vlakna u chia sjemenkama pomažu smanjiti kolesterol, poboljšati krvni tlak i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Kako se pravilno konzumiraju chia sjemenke?
Način na koji se konzumiraju chia sjemenke izravno utječe na njihovu učinkovitost i sposobnost tijela da iskoristi njihove nutrijente.
Mogu se dodavati u pudinge, smoothieje, na kruh i u salate, a da ne mijenjaju okus, dok poboljšavaju nutritivni sadržaj.
Jedna od preporučenih metoda je namakanje prije konzumacije. Kada se namaču u vodi, mlijeku ili bilo kojoj drugoj tekućini, chia sjemenke mogu upiti do 12 puta svoju težinu, stvarajući gel koji poboljšava probavljivost. Ovaj proces također pomaže u sprječavanju potencijalnih probavnih problema poput nadutosti ili grčeva, osobito kod ljudi koji nisu navikli na prehranu bogatu vlaknima. Dok je poboljšanje crijevnih funkcija jedna od najvažnijih prednosti konzumiranja chie, njezine zdravstvene prednosti utječu na različite sustave organa.
Mljevenje sjemenki također je dobra opcija, osobito za one koji ne žele namakati sjemenke jer omogućuje lakši pristup nutrijentima, posebice omega-3 masnim kiselinama.
Iako su chia sjemenke općenito sigurne za većinu ljudi, važno ih je konzumirati umjereno i u kombinaciji s puno tekućine. Pretjerivanje može dovesti do neugodnih nuspojava poput nadutosti ili plinova.
Utjecaj chia sjemenki na zdravlje
Prema studiji pod nazivom "Nutritivna i terapijska perspektiva chia sjemenki", objavljenoj od strane Nacionalnog centra za biotehnološke informacije (NCBI), jedan od najznačajnijih doprinosa je njezina sposobnost poboljšanja zdravlja srca.
Chia sjemenke su biljni izvor bogat omega-3 masnim kiselinama, posebice alfa-linolenskom kiselinom (ALA), koja je dokazano učinkovita u smanjenju LDL kolesterola. Nisu samo hvaljene zbog svoje sposobnosti smanjenja LDL kolesterola, poznatog kao "loš kolesterol", već su dokazano učinkovite i u povećanju HDL kolesterola, poznatog kao "dobar kolesterol".
Chia sjemenke su pune topivih vlakana i savršene su za upravljanje krvnim tlakom i održavanje ravnoteže triglicerida u krvi. No, to nije sve, sadrže i svojstva koja usporavaju starenje, zahvaljujući kofeinskoj kiselini i kvercetinu koji se bore protiv slobodnih radikala i pomažu u izbjegavanju kroničnih bolesti.
Također utječu na zdravlje kostiju. Dvije žlice chia sjemenki pružit će vam 18 posto vaših dnevnih potreba za kalcijem, što je odlična vijest za sve koji žele snažne kosti ili se žele zaštititi od osteoporoze.
Vegani i chia sjemenke
Vegani i osobe s intolerancijom na laktozu trebali bi koristiti ovu namirnicu. Prema studiji o chia sjemenkama, imaju antioksidativna svojstava koja se bore protiv starenja stanica i štite od bolesti poput raka.
Ove sjemenke imaju utjecaj i na upravljanje razinom šećera u krvi. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, chia usporava apsorpciju ugljikohidrata, čineći je strateškim saveznikom za one koji žele održati stabilan glikemijski indeks. Poznate su po tome što pomažu probavi, sprječavaju nagli porast glukoze i poboljšavaju osjetljivost na inzulin, zbog čega se preporučuju osobama s dijabetesom tipa 2 jer pomažu u stabilizaciji razine šećera nakon obroka.
POGLEDAJTE VIDEO: Nemojte se iznenaditi kada uđete u trgovinu: Na snazi su nova pravila, donosimo detalje