Poklopac prilikom kuhanja štedi vrijeme spravljanja hrane, a samim time i električnu energiju ili plin. Također sprečava prskanje hrane po štednjaku i kuhinjskom pultu. Ipak, kad dođe vrijeme da ga maknu s lonca, neke domaćice nađu se u nedoumici gdje da ga stave, a da ne zaprljaju pult.
Naime, za vrijeme kuhanja na poklopcu lonca nakuplja se voda ili umak, a mi vam donosimo nekoliko korisnih trikova kako tome stati u kraj i kuhati bez stresa i nepotrebnog čišćenja.
- Na tržištu postoje specijalni držači za poklopce, a neki su dizajnirani da na njih možete staviti i kuhaču te se mogu postaviti na kuhinjski pult. Oni će spriječiti da tekućina kapa po pultu.
2. Većina lonaca dizajnirana je tako da poklopac možete staviti i na njegove drške kako biste spriječili curenje tekućine.
3. Također, poklopac lonca možete staviti na metalni rešetkasti podmetač ili krpu kako biste zaštitili kuhinjski pult od topline i tekućine s njega.
4. Ako je poklopac čist i želite ga samo na kratko podići, možete ga staviti nagnutog na rub lonca. Tako će višak pare ili tekućine kapati natrag u lonac.
5. Poklopac lonca možete staviti na drugu posudu ili tanjur, osobito ako je vruć, kako biste izbjegli kontakt s radnom površinom.
6. Ako vam prostor dopušta, poklopac možete privremeno staviti u sudoper, posebno ako je mokar ili vruć.
POGLEDAJTE VIDEO: Banane u vrtovima, temperature do +50 i roboti kao kućni pomoćnici: Kako će izgledati RH za 50 godina?