Play ponuda

NE BACAJTE NOVAC! / Ako iskorišteno ulje bacate, radite veliku grešku: Jeste li znali da ga možete opet koristiti? Evo kako

Image
Foto: Thinkstock, coffeekai

Ako ste ulje koristili za kuhanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost

24.12.2021.
12:10
Thinkstock, coffeekai
Play ponuda

Da morate odabrati najčešće korišteni predmet u svojoj smočnici, vjerojatno bi to bilo ulje za kuhanje, zar ne? Bilo da pirjate povrće, pržite pileće kotlete ili mesne okruglice, ulje je obično prvo što stavite u tavu. Portal Real Simple donosi savjete što napraviti s uljem koje vam je ostalo nakon priprave obroka.

Ako ste se riješili ostatka ulja tako što ste ga izlili u odvod sudopera ili bacili van u dvorište, cijelo vrijeme ste to pogrešno radili.

Image
NEVJEROJATNA PRIČA /

Rodila je dok je zbog korone ležala u komi. Sada moli sve buduće majke: 'Ne ponavljajte moju grešku'

Image
NEVJEROJATNA PRIČA /

Rodila je dok je zbog korone ležala u komi. Sada moli sve buduće majke: 'Ne ponavljajte moju grešku'

Ulje možete ponovo iskoristiti za kuhanje

Jeste li znali da možete reciklirati ulje za kuhanje? Ovo je osobito korisno ako često pržite hranu ili koristite puno ulja za kuhanje. Sve što trebate učiniti je pustiti ulje da se ohladi na sobnu temperaturu, procijediti ga kroz maramicu i uliti u hermetički zatvorenu posudu.

Možda ćete ga trebati procijediti nekoliko puta kako biste bili sigurni da su sve mrvice nestale, ali kada se očisti, možete ga ponovno upotrijebiti do dva puta, a najbolje bi bilo da ga potrošite u roku od dan, dva.

shimmer fallback
shimmer fallback

Ulijte ulje u posudu

Ako nakon kuhanja imate samo malo viška ulja, možda neće biti dovoljno za recikliranje. Jednostavan i učinkovit način da ga se riješite je da ga pustite da se ohladi, a zatim ga ulijte u jednokratnu posudu, dobro zatvorite i bacite u smeće.

Dodajte ulje u kompost

Ako ste ulje koristili za kuhanje biljnog obroka, razmislite o tome da ga dodate u kantu za kompost. Vaše bube i crvi bit će vam zahvalni! Samo pazite da to ne radite s uljem u kojem se peklo meso. Tako ćete privući neželjena stvorenja poput glodavaca, tvorova i rakuna.

Napravite netoksični pesticid

Jeste li ikada primijetili male ugrize insekata na lišću vaših biljaka? Uljem koje vam je ostalo nakon pripreme hrane može ih djelotvorno ukloniti. Dodajte malo ulja i vode u bocu s raspršivačem i poprskajte lišće. Tako ćete se zauvijek riješiti dosadnih insekata. No, koristite ulje na kojem ste pripremali biljni obrok!

Play ponuda
Play ponuda