Zamrzavanje pršuta /

Smije li se pršut zamrznuti? Jednostavan vodič za zamrzavanje pršuta.

Image

Smije li se zamrzavati pršut? Saznajte kako izgleda zamrzavanje prušuta.

11.10.2021.
13:48
VOYO logo

Pršut je ukusna, slana i slatka sušena šunka koja se u jede kao predjelo. Može se kupiti ili tanko narezano ili potpuno kuhano i spremno za jelo. Kupite li ga tanko narezanog, sam će se skuhati fino i hrskavo ako ga ispržite na pravi način.

No, ako želite sami napraviti svoj pršut, bit će potrebno malo rada. A ako ga želite pojesti za kasnije, postavlja se pitanje - možete li zamrznuti pršut? Da, možete zamrznuti narezani pršut, ali prije nego što možete, morate se pobrinuti da zadrži okus dugo vremena. Ako je meso spaljeno u zamrzivaču, nemojte ga jesti - imat će užasan okus. U ovom članku vodit ćemo vas kako zamrznuti i čuvati pršut kako bi zadržao okus do čak šest mjeseci. Pršut je složen mesni proizvod koji zahtijeva nekoliko koraka za dovršenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvodi se od svinjetine, soli i začina poput papra i češnjaka. Pršut se obično reže tanko na papir i poslužuje se u komadićima ili kao jedna duga kriška. Može se skladištiti na bilo kojoj temperaturi, ali većina proizvođača radije ga skladišti između 32 i 38 stupnjeva celzijusa. Ovaj suhi proces sušenja daje pršutu jedinstven okus, aromu i teksturu koje nećete pronaći s drugim konzerviranim mesom poput salame ili šunke.

Možda se pitate zašto je važno znati čuvati pršut, a odgovor je jednostavan: okusite. Ako jedete sirovo ili nedovoljno kuhano, riskirate da se razbolite od trovanja hranom. A ako vaš pršut ima loš okus, nećete ga htjeti jesti - pa pazite da se to ne dogodi. Vaša kriška trebala bi podsjećati na svježu pečenu šunku s vrlo malo mirisa i privlačne teksture koja nije preslana ili paprena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamrzavanje pršuta brz je i učinkovit način da ga sačuvate kako biste ga mogli koristiti kasnije, ali tek nakon poduzimanja potrebnih mjera opreza. Zamrzavanje je jedan od najboljih načina za očuvanje mesa losova, medvjeđeg mesa, jelenskih odrezaka, pečenja od divljači i goveđeg mljevenog mesa. Međutim, važno je znati da smrzavanje na neki način utječe na pršut.

Zamrzavanjem se ne ubijaju sve bakterije koje bi mogle biti štetne, ali usporava njihov rast. Ako primijetite neobične mirise ili mrlje u boji na kriškama šunke, izbacite ih što je prije moguće. Na taj način možete izbjeći bolest od pokvarenog mesa. Pršut je slani i suhomesnati proizvod s produljenim vijekom trajanja - neki komadi mogu trajati više od šest mjeseci ako se pravilno čuvaju u zamrzivaču. Glavni razlog zašto se pršut ne pokvari jest taj što se čuva stvrdnjavanjem soli i meda, koji inhibira rast plijesni i većine vrsta bakterija. No čak i tako, trebalo bi ga pojesti u roku od dva tjedna kako bi se osigurala njegova svježina i okus.

Tekstura i boja vaših kriški šunke neće se puno promijeniti nakon što ih zamrznete, ali postoje neke zamjetne promjene u okusu. Okus će biti koncentriraniji, a boja će se malo promijeniti - pogotovo ako ne dobro zamotate pršut. Ako nije pravilno zapakiran, vaš pršut bi mogao pokupiti druge okuse iz vašeg zamrzivača. Mogao bi imati okus poput ribe ili piletine jer je pokraj njega bilo spremljeno drugo meso, ali ti se okusi mogu lako ukloniti zagrijavanjem i ispiranjem kriški šunke pod hladnom vodom prije nego što ih pojedete.Ako ste narezali pršut i razmišljate o zamrzavanju, dobra je vijest da možete.

Međutim, kao i kod smrzavanja nerezanog, kvaliteta mesa će se pogoršati. Zapravo, kvaliteta će se još više smanjiti jer je izrezano. Pršut se zbog svoje teksture reže na vrlo tanke kriške. Ova izložena područja često mogu patiti od opeklina u zamrzivaču i oksidacije. Zamrzavanje će ubrzati proces oksidacije, što utječe na okus i izgled pršuta. Prema USDA -i, narezani pršut možete čuvati u zamrzivaču do mjesec dana. Međutim, to ne znači da meso nakon tog vremena nije sigurno konzumirati. Ovo je samo preporuka USDA -e za kvalitetu. Nakon mjesec dana kvaliteta vašeg mesa mogla bi se pogoršati, ali će i dalje biti sigurna za konzumaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod zamrzavanja kriške morate omotati kako biste ih zaštitili od dolaska u dodir s drugom hranom u zamrzivaču ili upijanja neželjenih mirisa. Tako će i okus ostati što svježiji. Kriške čvrsto zamotajte kako ne bi došlo do izlaganja zraku. Ako želite biti posebno oprezni i osigurati da nema prodora zraka, stavite kriške u vrećice nakon što ih zamotate. Zamrzavate li cijelu stvar, velike komade ili kriške, ključ je u porcijama. Osim što ćete ga učinkovitije pohraniti u zamrzivač, porcioniranje će vam omogućiti da izvadite potrebnu količinu bez gubitka.

Važno je zapamtiti jednu stvar: Nakon što izvadite pršut iz zamrzivača, ne možete ga ponovno zamrznuti. Stoga biste uvijek trebali izvaditi samo iznos koji će vam biti potreban sljedećih nekoliko dana. Kad izvadite pršut iz zamrzivača, ostavite ga da se odmrzne u hladnjaku. Najlakši način je ostaviti ga preko noći. Nakon što se pršut odmrzne, trebali biste ga upotrijebiti u roku od dva do tri dana. To je važno imati na umu prilikom porcije i zamrzavanja pršuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo