Zamrzavanje iznutrica prilično je jednostavno i ne zahtijeva veliku pripremu. Ovaj odjeljak bavi se zamrzavanjem svježih iznutrica.U nastavku teksta nalaze se koraci koji će vas provesti kroz proces zamrzavanja i osigurati da će vaše iznutriice biti savršeno očuvane kad god ih trebate koristiti u budućnosti:
Ispustite tekućine
Većina svježih pakiranja iznutrica dolazi s viškom tekućine, a same iznutrice su prilično mokre. Ova dodatna tekućina može uzrokovati mali problem kada je u pitanju smrzavanje, pa ćete je morati ukloniti. Jednostavno izvadite iznutrice iz pakiranja i prebacite meso na neke čvrste papirnate ubruse. Ostavite ih nekoliko minuta, a zatim pritisnite da upiju dodatnu vlagu.
Odvajanje na dijelove
Ako ste iznutrica kupili na veliko, morat ćete ih podijeliti prije smrzavanja. Na vama je kako ćete ih odvojiti, ali što manje to bolje. Na ovaj način ne morate odmrzavati više mesa nego što vam je potrebno.
Pakirajte u vrećice zaštićene od zamrzivača
Stavite dijelove iznutrica u vrećice zaštićene od zamrzavanja. Pazite da ne prelijete mnogo tekućine u vrećicu. Istisnite što više zraka iz vrećice jer ćete tako spasiti iznutrice od opeklina u zamrzivaču.
Iduće pitanje vezano je to mogu li se zamrznuti već kuhane iznutrice? Ljudi iznutrice kuhaju na različite načine. Na primjer, ako pravite paštetu, vidjet ćete da se dobro smrzava. Međutim, ako pirjate iznutrice, one se ne smrzavaju previše dobro i osušit će se. Općenito je pravilo da preporučujemo samo zamrzavanje svježih iznutrica kako biste osigurali da zadrži svoj okus i teksturu kada je odmrznete. Iako je potpuno sigurno zamrznuti kuhane iznutrice, ne možete biti sigurni u kvalitetu nakon odmrzavanja.
Iznutrice možete zamrznuti na oko tri mjeseca. Neki izvori mogli bi vam reći da se može zamrznuti do šest mjeseci ili čak i dulje, a iako je to sigurno, riskirate izložiti iznutrice opeklinama iz zamrzivača. Ako možete, pokušajte upotrijebiti svoju jetru unutar prvih nekoliko mjeseci kako biste postigli najbolje rezultate u kuhanju.
Što se tiče odmrzavanja iznutrica bit će vam drago čuti da je odmrzavanje iznutrica jednako lako kao i zamrzavanje. Noć prije nego što ih namjeravate koristiti izvadite dio iznutrica iz zamrzivača i ostavite da se odmrznu u hladnjaku. Nikada ne smijete ostaviti iznutrice ili bilo koje drugo meso da se odmrzne na sobnoj temperaturi.
To omogućuje štetnim bakterijama da rastu na površini mesa i mogu uzrokovati bolest. Ako ste u žurbi, vrećicu iznutrica možete potopiti u zdjelu mlake vode. Ovo bi trebalo odmrznuti meso u roku od 3-4 sata, ovisno o veličini porcije. Ako to učinite, obavezno ga skuhajte odmah nakon odmrzavanja.
Svježe iznutrice, kao što je jetra izuzetno se smrzavaju. Zapravo, jedne su od najboljih mesa za konzerviranje u zamrzivaču jer nećete moći primijetiti razliku kada je u pitanju priprema nakon odmrzavanja. Kao što smo već spomenuli, ne preporučujemo zamrzavanje kuhanih iznutrica jer mogu postati žilave i žilave kad se kuha drugi put. Sretno s zamrzavanjem i pripremom!