Naučit ćemo vas kako zamrznuti grah, uključujući pripremu, blanširanje i skladištenje graha kako se ne bi opekao u zamrzivaču. Možete li zamrznuti svježi grah? Zeleni grah se prilično lako zamrzava i traje nekoliko mjeseci u zamrzivaču pa možete uživati u okusu svježeg vrta-čak i kad je vani hladnije nego u vašem zamrzivaču. Osim toga, smrznuti zeleni grah prikladan je i ukusan dodatak mnogim receptima. (Isprobajte ih u ugodnim tepsijama od graha, gulašima koji zagrijavaju dušu, pomfrit i drugo.) Slijedite naš korak-po-korak vodič da biste saznali sve što trebate znati o zamrzavanju zelenog graha kako biste ga mogli izvući i uživati u njemu bilo koji dan u godini.
Odrežite kraj graha
Prije nego počnete sa zamrzavanjem graha, svježe zrno graha nježno operite hladnom vodom iz slavine. Zatim, radeći s malom šakom mahuna, poravnajte krajeve stabljike. Oštrim kuharskim nožem odrežite stabljike. Ponovite s preostalim grahom. Ako želite, možete i odrezati sužene krajeve repa.
Izrežite grah na komade veličine zalogaja (ako želite)
Mnogi recepti, uključujući recepte za juhu i tepsije, zahtijevaju rezanje zelenog graha. Ako želite, kasnije si možete uštedjeti neke pripremne radove i narezati ih na komade od 1 inča prije zamrzavanja graha. Mahune također možete ostaviti cijele i zamrznuti, a zatim ih kasnije nasjeckati ako vaš recept za zeleni grah to zahtijeva. Ovisi o tebi! (Usput, ako morate iskoristiti ogroman urod, zamrzavanje je samo jedna od 10 ideja za iskorištavanje proizvoda prije nego što se pokvari.)
Zeleni grah blanširajte
Blanširanje zelenog graha za zamrzavanje samo znači kuhati ga u vodi nekoliko minuta, a zatim potopiti u ledenu vodu. Pa zašto blanširati grah prije smrzavanja, kad ste ih mogli samo zamrznuti svježe? Ovaj brzi dodatni korak pomoći će grahu da zadrži boju i okus dok je u zamrzivaču. Zagrijte veliki lonac vode do vrenja. Dopustite 1 galon vode po kilogramu zelenog graha. Dok čekate da voda bude spremna za blanširanje mahuna, napunite veliku zdjelu ledenom vodom. Radeći u serijama, pažljivo spustite mahune u kipuću vodu. Mali grah kuhajte 2 minute, srednji grah 3 minute, a veliki grah 4 minute. Grah brzo ohladite uranjanjem u ledenu vodu. Nakon što se grah ohladio, ocijedite ga iz ledene vode.
Pripremite grah za zamrzavanje
Ocijeđeni grah spakirajte u staklenke pogodne za zamrzavanje, vreće za skladištenje ili spremnike. Svako pakiranje protresite da se grah zbije. Dodajte još graha, ostavljajući prostor od pola centimetra za glavu ako koristite staklenku. Obrišite naplatke i pakete za skladištenje prije službenog zamrzavanja svježeg graha. Istisnite što je moguće više zraka, a zatim zatvorite vrećice ili posude prema uputama proizvođača. Ako je potrebno, upotrijebite traku za zamrzavanje oko rubova poklopca za čvrsto brtvljenje.
Zamrznite zapakirani grah
Svaki spremnik ili vrećicu označite sadržajem, količinom i datumom. Položite vreće ravno; u vrećice ili posude u zamrzivač dodajte u serijama kako biste bili sigurni da se brzo smrzavaju. Ostavite malo prostora u blizini vrećica ili posuda kako bi zrak mogao cirkulirati oko njih. Kad se smrznu u čvrstom stanju, vrećice ili spremnici mogu se postaviti bliže jedna drugoj. Za najbolji okus upotrijebite smrznuti grah u roku od 8 mjeseci od smrzavanja.
Pitanje koje si možete postaviti prije samog zamrzavanja je kako odabrati zeleni grah za zamrzavanje? Jednostavno je. Za najsvježiji okus želite biti malo izbirljiviji kada berete zeleni grah za zamrzavanje, bilo da je domaći ili sa poljoprivredne tržnice. Vrhunac sezone graha traje od svibnja do listopada, pa ćete vjerojatno imati najviše sreće s grahom koji kupite u tim mjesecima (iako ukusan grah možete pronaći u trgovini tijekom cijele godine). Birajte oštar, jarko obojen zeleni grah bez mrlja i izbjegavajte zeleni grah koji je mlitav ili ima smežurane krajeve.