Snažan okus češnjaka dodaje intenzivnu i slanu kvalitetu koja može učiniti pire krumpir privlačnijim prilogom. Važna je i činjenica da češnjak nadopunjuje gotovo sve, pa pire krumpir od češnjaka možete koristiti uz niz različitih pripravaka. Češnjak možete dodati u pire krumpir u obliku složenog maslaca ili možete ispeći režnjeve češnjaka i zgnječiti ih s krumpirom.
Vlasac je još jedan tradicionalni začin intenzivnog okusa, vlasac posebno dobro funkcionira s hranom suptilnog okusa. Osim što u pire krumpir unosi ljutkastu notu luka, ova biljka ima prednost što je vizualno privlačna. Žarko zelene mrlje od sitno nasjeckanog svježeg vlasca izvrsne su za nadoknađivanje obične žućkasto bijele boje pire krumpira.
Poput vlasca, peršin se može koristiti za poboljšanje vizualne privlačnosti pire krumpira, a istovremeno dodaje blagu kvalitetu njegovom profilu okusa. Okus vlasca može pomoći da se nadoknadi suptilan okus maslaca koji se obično dodaje kako bi pire krumpir dobio kremastu teksturu.