Kamut je drevna sorta pšenice i tako je ukusna u tjestenini zbog svog izdašnog, orašastog okusa. Budući da ovaj recept zahtijeva prethodno namakanje kamuta, fitinska kiselina je neutralizirana, a protein gluten oslabljen za optimalnu probavu. Saznajte kako izgleda kuhanje tjestenine od kamuta.
Za namakanje:
- 600 g kamutovog ili pšeničnog brašna
- 3 žlice jabučnog octa
- 150 ml vode
Za kuhanje:
- 3 litre vode
- 1 žlica soli
- 2 žlice kokosovog ili maslinovog ulja
- sol sa začinskim biljem po želji
Kuhanje tjestenine od kamuta:
Pomiješajte kamut, jabučni ocat i vodu da dobijete čvrsto tijesto. Mijesite 6 do 8 minuta dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte i ostavite da odstoji 8 sati ili preko noći.
Nakon što je tijesto odstojalo, očistite radnu površinu od prašine. Tijesto razdvojite na 3 dijela. S valjkom razvaljajte 1 dio tijesta na debljinu od pola cm. Nožem ili rezačem za pizzu izrežite tjesteninu na trake širine 2 cm. Prebacite u lim za pečenje i stavite da se odmori. Ponovite s druga 2 dijela tijesta.
Napunite lonac od 6 litara do pola čistom vodom za kuhanje tjestenine od kamuta. Dodajte sol i ulje. Pustite da prokuha. Pažljivo dodajte rezance u vodu. Hvataljkama ili vilicom odvojite rezance. Ponovno pustite da zavrije, zatim poklopite i ostavite da tjestenina od kamuta kuha 5 do 8 minuta, dok ne bude kuhana.
Svake minute promiješajte rezance u vodu za kuhanje da se ne zalijepe. Maknite s vatre. Ocijedite izljevanjem sadržaja posude u cjedilo u sudoperu. Premjestite rezance natrag u lonac. Pokapajte i prelijte s dodatnim uljem da se ne zalijepe. Po želji začinite začinskom soli. Kuhanje tjestenine od kamuta završava ovdje.