Tijesto od krumpira vrlo je ukusno tijesto koje se koristi u pripremi različitih jela. Primjerice, tijesto od krumpira osnova je knedli sa šljivama, ali i može se iskoristiti za pripremu kruha. Kako napraviti dobro tijesto od krumpira za kruh od krumpira?
Tijesto od krumpira sastojci:
- 1 paket suhog kvasca
- 1 1/2 šalice tople vode
- 1 šalica mlakog nezačinjenog pire krumpira
- 2/3 šalice šećera
- 2/3 šalice maslaca, omekšalog
- 1 1/2 žličice soli
- 2 jaja
- 7 šalica brašna
Tijesto od krumpira priprema:
Najprije otopite kvasac u toploj vodi.Umiješajte krumpir, šećer, maslac, sol, jaja i 3 šalice brašna. Miješajte električnom miješalicom na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte preostalo brašno.
Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu; lagano uvaljati u brašno za premazivanje. Mijesite oko 5 minuta ili dok tijesto ne postane glatko i elastično. Namastite veliku zdjelu masnoćom. Stavite tijesto u zdjelu, okrećite tijesto da namastite sve strane. Čvrsto pokrijte zdjelu plastičnom folijom i ostavite u hladnjaku oko 8 sati.
Nježno gurnite šaku u tijesto da se ispuha. Podijelite tijesto na 2 jednaka dijela za štruce ili 4 jednaka dijela za kiflice. Oblikujte i pecite na 180 stupnjeva Celzijusa oko 20-ak minuta.