Dobrom sušenju prethodi pravilna berba u pravo vrijeme. Berite listove biljke između svibnja i rujna! Sjemenke sazrijevaju od kraja rujna do listopada. Cvjetovi se rijetko sakupljaju. Cvate između srpnja i rujna.Koprivu ćete najlakše brati škarama i parom rukavica. Stavite vrtlarske rukavice ili stare zimske rukavice kako biste zaštitili kosu od spaljivanja! Koprivu odrežite za stabljike malo iznad razine zemlje. Sada ste spremni za sušenje koprive za čaj.
Kod kuće biste trebali temeljito očistiti biljku pod mlazom vode kako biste uklonili svu prljavštinu iz okoliša. Zatim ih istresite i osušite krpom. Sada koprivu ostavite da se osuši tako da ju zavežete u snopove i objesite na suho mjesto. Tako započinje sušenje koprive za čaj.
Ako su dijelovi biljke jako suhi (lišće se mrvi pri gnječenju, korijenje ima duboke brazde), mogu se sigurno spremiti, primjerice u limenku, vrećicu ili staklenku s čepom na navoj. Mjesto skladištenja treba biti tamno i suho. Pravo mjesto za njegovo skladištenje kasnije određuje rok trajanja sušene koprive.
Što napraviti od sušene koprive? Što sada možete učiniti od sušene koprive? Dijelovi biljke za koje je poznato da imaju ljekovita svojstva mogu se, između ostalog, koristiti za: čaj, biljne umake, smoothie ili juhe.