Što spada u bijelo meso? Meso krave, teladi, ovca, janjetine i svinje smatra se crvenim, dok se meso piletine, puretine i kunića smatra bijelim mesom.
Sve se radi o razini mioglobina – proteina koji sadrži željezo u mišićima – koji mesu daje crvenu boju.
Bijelo meso sadrži mnogo manje i zato je blijeđe boje.
Postoje neka preklapanja, na primjer, pačje meso je tamnije boje, ali se još uvijek smatra bijelim mesom jer ima manje mioglobina od govedine ili svinjetine.
Prerađeno meso uključuje mesne proizvode koji su konzervirani dimljenjem, sušenjem, soljenjem ili dodavanjem kemijskih konzervansa kao što je natrijev nitrit.
Općenito, prerađenom mesu je nešto učinjeno da mu se produži rok trajanja ili promijeni okus. Većina prerađenog mesa sadrži svinjetinu ili govedinu, ali može sadržavati i drugo crveno ili bijelo meso, iznutrice ili krv.
Ono što spada u bijelo meso općenito se odnosi na piletinu, puretinu, patku, gusku, fazana i zeca.
Prednosti bijelog mesa su manje masti ili mioglobina, ali crveno meso ima više određenih vitamina i ima veći broj proteina.