Zamrzavanje gljiva izvrstan je način da izbjegnete otpad i sačuvate hranjive tvari u njima, osobito ako imate prezasićenost gljivama. Gljive za zimu uvijek zamrzavajte na vrhuncu njihove svježine.
Osnovni način spremanja gljiva za zimu je blaširanje na pari, a potrebni sastojci su:
- gljive
- čajna žličica limunovog soka
Spremanje gljiva za zimu priprema:
Oribajte i iščetkajte gljive kako biste uklonili prljavštinu, zatim ih narežite ili ostavite cijele. Pripremite posudu s ledenom vodom i pleh obložen kuhinjskim papirom. Stavite gljive u košaricu na pari.
Dodajte čajnu žličicu limunovog soka u vodu kako biste spriječili preveliku promjenu boje. Zakuhajte vodu i sok od limuna i kuhajte gljive na pari oko 2-4 minute, zatim ocijedite i složite na pleh obložen kuhinjskim papirom.
Nakon što se gljive ocijede i osuše, položite ih na pladanj i zamrznite. Zatim spremljene gljive za zimu prebacite u označenu vrećicu za zamrzavanje koja se može zatvoriti, pazeći da ste uklonili sav višak zraka prije zatvaranja.
Spremljene gljive za zimu na ovaj način najbolje je upotrijebiti unutar 3 mjeseca.